Βουλγαρία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης

Βουλγαρία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev ανακοίνωσε σήμερα τη δομή και τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουλίου. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα υπογραφεί αύριο, 12 Μαΐου.

Αυτή είναι η έκτη υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας τα τελευταία 30 χρόνια και η δεύτερη που διορίζεται από τον Πρόεδρο Radev μετά την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ognyan Gerdzhikov του 2017.

Όπως αναμενόταν, τη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο νυν γραμματέας του Radev, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας και άμυνας, Stefan Yanev. Ο ίδιος είναι απόστρατος στρατηγός και διατέλεσε διευθυντής των διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και ακόλουθος άμυνας στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας στις ΗΠΑ. Υπήρξε και επικεφαλής του τμήματος «Μετασχηματισμός» του Κέντρου καταπολέμησης τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ με έδρα στην Άγκυρα.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Gerdzhikov κατείχε τις θέσεις του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού με αρμοδιότητες για την εσωτερική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και του Υπουργού Άμυνας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχει τρεις Αναπληρωτές Πρωθυπουργούς. Στη θέση Αναπληρωτή Πρωθυπουργού αρμόδιου για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής διορίζεται ο Galab Donev. Ο ίδιος διατέλεσε γραμματέας του Προέδρου Radev για θέματα κοινωνικής πολιτικής και υγείας, καθώς επίσης υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Gerdzhikov.

Στη θέση Αναπληρωτή Πρωθυπουργού αρμόδιου για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια και υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών διορίζεται ο Boyko Rashkov. Ο ίδιος διατέλεσε διευθυντής της Εθνικής ανακριτικής υπηρεσίας. Υπήρξε και μέλος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, βουλευτής στο 39ο βουλγαρικό κοινοβούλιο και Υφυπουργός Δικαιοσύνης. Κατέχει πλήθος επιστημονικών τίτλων στον τομέα του ποινικού δικαίου.

Στη θέση Αναπληρωτή Πρωθυπουργού αρμόδιου για τη διαχείριση της χρηματοδότησης από την ΕΕ διορίζεται ο Atanas Pekanov. Είναι υποψήφιος διδάκτορας οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Οικονομίας της Βιέννης. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης το οποίο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο υπό τον Πρόεδρο, Rumen Radev.

Τη θέση υπηρεσιακού Υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο διπλωμάτης καριέρας, Svetlan Stoev. Ο ίδιος διατέλεσε Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Σουηδία και τη Δανία, ενώ υπήρξε και διευθυντής της Διεύθυνσης Κρατικού Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη θέση υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών διορίζεται ο Assen Vasilev. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή Οικονομικών και στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Διατέλεσε υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π/Θ, Marin Raykov το 2013. Συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρίας Everbread η οποία είναι μια από τις πέντε εταιρείες στον κόσμο στον κλάδο τιμολόγησης αεροπορικών εισιτηρίων.

Στη θέση υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας διορίζεται ο Georgi Panayotov. Ο ίδιος διατέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ, Αναπληρωτής επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ και το Αφγανιστάν, έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος στην Αλβανία, έχει διατελέσει επικεφαλής του τμήματος του ΝΑΤΟ στη Διεύθυνση «Πολιτική για την ασφάλεια» του ΥΠΕΞ, και επικεφαλής της Περιφερειακής συνεργασίας και του τμήματος που ασχολείται με τις σχέσεις με την Αλβανία στη Διεύθυνση Ν.Α. Ευρώπης.

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού κόμματος και καθηγητής Νομικών, Yanaki Stoilov διορίζεται Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο γλύπτης Velislav Minekov αναλαμβάνει τη θέση υπηρεσιακού Υπουργού Πολιτισμού. Ο Minekov ήταν ένας εκ των τριών μελών του «Δηλητηριώδους Τρίο» το οποίο υπήρξε μια από τις οργανώσεις των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, ο Minekov δεν συμμετείχε στις εκλογές μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του τρίο, Nikolai Hadjigenov και Arman Babikian.

Οι υπόλοιπες θέσεις Υπουργών κατανέμονται ως εξής:

Stoycho Katsarov, Υπουργός Υγείας

Violeta Komitova, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων έργων

Nikolay Denkov, Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης

Assen Lichev, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων

Hristo Bozukov, Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών

Georgi Todorov, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών

Kiril Petkov, Υπουργός Οικονομίας

Stela Baltova, Υπουργός Τουρισμού

Andrey Zhivkov, Υπουργός Ενέργειας

Andrey Kuzmanov, Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας

Στις 12 Μαΐου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Radev θα παρουσιάσει και επίσημα τη δομή, τη σύνθεση και τις προτεραιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Με ξεχωριστά προεδρικά διατάγματα, ο Radev διέλυσε το 45ο κοινοβούλιο και διόρισε τα 15 μέλη της νέας Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, τα οποία αναδείχθηκαν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα./ibna