Σλοβενία: Ο Logar άνοιξε το 6ο Φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής Ιονίου

Σλοβενία: Ο Logar άνοιξε το 6ο Φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής Ιονίου

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar άνοιξε το 6ο Ετήσιο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), το οποίο αντιπροσωπεύει την τελική πράξη της μονοετούς Σλοβενικής Προεδρίας του EUSAIR και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου. Στην ομιλία του, ο Υπουργός εξήγησε ότι, παρά τις προκλήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, η Σλοβενία ​​κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους της και να εισαγάγει ορισμένες καινοτομίες. «Μόνο όταν είμαστε συνδεδεμένοι και υπεύθυνοι για το περιβάλλον μπορούμε να συμβάλουμε στην πράσινη και έξυπνη ανάπτυξη και ανάκαμψη της Ένωσης», τόνισε ο υπουργός Logar.

«Η πράσινη συνδεσιμότητα υπήρξε το κύριο νήμα της Σλοβενικής Προεδρίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι κοινές προσπάθειες για μια πράσινη και έξυπνη μετά την πανδημία ανάκαμψη καταβάλλονται επίσης από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες συμμετέχουν εξίσου στη στρατηγική, συμβάλλοντας πολύτιμα στην πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης», υπογράμμισε ο Logar.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας φιλοξένησε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, η οποία οδήγησε στην εκπόνηση της Διακήρυξης της Izola. Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και συνεργασία μεταξύ των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου είναι απαραίτητη για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η Διακήρυξη Izola δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση που ανέλαβαν οι συμμετέχουσες χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου Πρωτοβουλίας (AII) ή του EUSAIR στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στη σταθερότητά τους, την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών ως τρόπο επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων. Το επίκεντρο είναι επίσης η κατάσταση της νεότερης γενιάς, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Για πρώτη φορά, ο τιμητικός τίτλος «Πρέσβης της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής της ΕΕ – Ανεμόμυλος Αριστείας» θα απονεμηθεί σε έξι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις συμμετέχουσες χώρες που συνέβαλαν περισσότερο στην επέκταση της μακροπεριφερειακής συνεργασίας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν επίσης στους καλύτερους νέους που συμμετείχαν σε διαπεριφερειακό διαγωνισμό για επιχειρηματικές ιδέες.

Μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreiro, Υφυπουργό στο Κυβερνητικό Γραφείο Ανάπτυξης και Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Συνοχής, Monika Kirbiš, και την επόμενη Πρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhaçka, ο Υπουργός Logar συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου με δημοσιογράφους από τις χώρες της περιοχής.

Φέτος, το φόρουμ πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 12 Μαΐου 2021 σε υβριδική μορφή με το σύνθημα «Κατά μήκος των ακτών της κοινής θάλασσας». Η εκδήλωση στοχεύει να παρουσιάσει τα βασικά ουσιαστικά επιτεύγματα των επιμέρους πυλώνων EUSAIR, να εγκρίνει μια κοινή δήλωση που περιέχει θεμελιώδεις πολιτικούς προσανατολισμούς για περαιτέρω εργασία και να παραδώσει την Προεδρία στην επόμενη χώρα, την Αλβανία./ibna