Ελλάδα: Συνάντηση Μητσοτάκη Sanchez

Ελλάδα: Συνάντηση Μητσοτάκη Sanchez

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας, το ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», αλλά και οι πατέντες των εμβολίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sanchez τη Δευτέρα στην Αθήνα.

«Πολλά πράγματα συνδέουν τις δύο χώρες. Η ιστορία, η Μεσόγειος όσο και η πίστη στο διεθνές δίκαιο και στη σύγχρονη, ανοιχτή δημοκρατία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις με τον Sanchez μετά τη συνάντησή τους.

«Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αντίδραση της ΕΕ για την πανδημία, λέγοντας ότι «αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις κακές στιγμές της», προσθέτοντας ότι «οι πρώτες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο στόχος τώρα είναι η ταχεία αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, προσθέτοντας ότι «η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Ισπανία, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ήταν από τις πρώτες που υπέβαλαν το εθνικό τους σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, κάνοντας τολμηρά βήματα προς την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ έχουν κοινό ενδιαφέρον για τον κοινωνικό πυλώνα.

Είπε ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε επίσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας, σημείωσε το ενδιαφέρον της Ισπανίας για τη Λιβύη και ότι μοιράστηκε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη νομιμότητα στη Μεσόγειο, απορρίπτοντας προκλήσεις όπως αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Η ελληνική θέση είναι πλήρως κατανοητή. Όλες οι αντιρρήσεις σταματούν μόνο όταν οι συμπεριφορές που τις προκαλούν σταματούν. Κάθε διαφορά έχει μόνο έναν δρόμο για επίλυση, αυτόν της συζήτησης και κάθε συζήτηση έχει ένα πλαίσιο, το οποίο είναι αυτό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης τις κοινές θέσεις των δύο χωρών για τη μετανάστευση και είπε ότι και οι δύο κυβερνήσεις αποφεύγουν τον λαϊκισμό ενώ υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Sanchez, από την πλευρά του, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την μεγάλη ταχύτητα της διάθεσης των εμβολίων, τον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών της χώρας και είπε ότι η Ισπανία ένιωσε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημείωσε ότι το ένα τέταρτο του ισπανικού πληθυσμού εμβολιάστηκε τώρα και έξι εκατομμύρια Ισπανοί είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Αναγνώρισε την «εξαιρετική δουλειά» της ελληνικής κυβέρνησης στην προετοιμασία της πρότασής της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπε ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα ήταν «εξαιρετικές» και μπορούν να έρθουν ακόμη πιο κοντά, ειδικά στο εμπόριο./ibna

Πηγή: ΑΜΝΑ