Κροατία: Ρεκόρ εξαγωγών παρά την πανδημία

Κροατία: Ρεκόρ εξαγωγών παρά την πανδημία

Οι Κροάτες παραγωγοί κατάφεραν να έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας ρεκόρ εξαγωγών και εκπληκτική αύξηση 9,5%, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Κροατικών ΜΜΕ.

Η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής και των επιχειρήσεων, η παγκόσμια οικονομία υποφέρει τρομερά, με έναν πραγματικά άνευ προηγουμένου τρόπο. Η οικονομία της Κροατίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, καθώς αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι του ΑΕγχΠ της χώρας, απέχει πολύ από τις αρνητικές τάσεις που προκαλούνται από τα μέτρα που εισήχθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού.

Ο ιός και τα επιδημιολογικά μέτρα, καθώς και τα αλλεπάλληλα lockdowns, χτύπησαν τους Κροάτες παραγωγούς, ιδιαίτερα τους εξαγωγείς, όπως την συντριπτική πλειοψηφία και άλλων τομέων σε όλη την Κροατία και την Ευρώπη, αλλά το 2021 κατάφεραν να φέρουν κάποια εκπληκτικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να σημάνουν ότι τα πράγματα επιτέλους πηγαίνουν καλύτερα.

Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, τους πρώτους δύο μήνες του 2021, παρατηρώντας το ετήσιο επίπεδο, οι κροατικές εξαγωγές μειώθηκαν 1,4% (ως προς το κροατικό Kuna) και 2,8% σε ευρώ σε ετήσια βάση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε επίσης μια πολύ πιο ευνοϊκή αναλογία μεταξύ της αξίας των εξαγωγών και των εισαγωγών, καθώς η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές βελτιώθηκε σημαντικά και ανήλθε στο 64,6%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο δείκτης ανήλθε στο χαμηλότερο 60,3%.

Μια πιο ευνοϊκή αναλογία είναι η άμεση συνέπεια της βραδύτερης αύξησης των εισαγωγών, η οποία ήταν 2,1% υψηλότερη σε κροατικά kuna και 0,6% υψηλότερα σε ευρώ. Δεδομένου ότι αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή που έχουν διατεθεί, δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα σχετικά με το τι συνέβαλε περισσότερο σε αυτό το πολλά υποσχόμενο άλμα και μπορεί να αποδειχθεί από την ανάπτυξη σημειώθηκε στην πιο σημαντική ενιαία αγορά της ΕΕ (7,3% σε ευρώ) και σε μια κάπως ισχυρότερη κλίμακα εκτός της ενιαίας αγοράς (9,2% σε ευρώ).

Σε απόλυτους αριθμούς, τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, η κροατική οικονομία εξήγαγε προϊόντα αξίας 30,0 δισεκατομμυρίων kuna ή 3,97 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, εισήχθησαν αγαθά αξίας 46,48 δισεκατομμυρίων kuna ή 6,15 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περίοδο./ibna