Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις διατλαντικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, θα προεδρεύσει της συνόδου.

Οι υπουργοί θα προβούν επίσης σε απολογισμό των τελευταίων διεθνών εξελίξεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά, την κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, την παγκόσμια υγεία και την ετοιμότητα απέναντι σε πανδημίες ενόψει της επικείμενης παγκόσμιας συνόδου κορυφής της G20 για την υγεία, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, τις σχέσεις με τη Ρωσία, την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ) στη Βιέννη, την πρόσφατη αναβολή των παλαιστινιακών εκλογών, την ανησυχητική κατάσταση στον Λίβανο.

Ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry αναμένεται να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη για ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο τα κλιματικά ζητήματα.

Δυτικά Βαλκάνια

Το Συμβούλιο θα έχει μια ευρεία στρατηγική συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις τους με την ΕΕ, και τα στοιχεία μιας ενισχυμένης δέσμευσης της ΕΕ στην περιοχή.

Η σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ΕΕ και η σαφής ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής επιβεβαιώνεται πλήρως και χωρίς αμφιβολία από το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα,

συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ στις συνόδους κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων σε Σόφια και Ζάγκρεμπ το 2018 και το 2020.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν περαιτέρω το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής εμπλοκής με την περιοχή για να απελευθερώσει κοινές δυνατότητες, να εργαστούν ως εταίροι στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και να διαμορφώσουν ένα κοινό μέλλον εντός της ΕΕ μέσω επείγουσας και συγκεκριμένης δράσης.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, τα άνευ προηγουμένου επίπεδα χρηματοοικονομικής και οικονομικής στήριξης της ΕΕ, και συνεργασία για τη στρατηγική επικοινωνία./ibna