Β-Ε: Η παροχή Φυσικού Αερίου στη χώρα είναι πολύ ασταθής

Β-Ε: Η παροχή Φυσικού Αερίου στη χώρα είναι πολύ ασταθής

Η παροχή φυσικού αερίου στην Ομοσπονδία Β-Ε τέθηκε υπό αμφισβήτηση την Πέμπτη, καθώς ο εισαγωγέας, Energoinvest Company, δήλωσε ότι θα διακόψει την παροχή καθώς η επιχείρηση διανομής, BH Gas, δεν πλήρωσε τους λογαριασμούς για το Μάρτιο. Η Energoinvest ανακοίνωσε ότι η αναστολή των εισαγωγών θα λάβει χώρα την Παρασκευή νωρίς το πρωί.

Η αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου είναι «αναπόφευκτο που προκαλείται από τη μη καταβολή του τιμολογίου της Energoinvest για το εισαγόμενο και παραδοθέν φυσικό αέριο για το μήνα Μάρτιο του 2021 από την BH Gas d.o.o. Σεράγεβο», ανέφερε η Εταιρεία Energoinvest.

«Αν και οι καταναλωτές στην Ομοσπονδία της Β-Ε πλήρωσαν δεόντως για αυτό το αέριο και τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους για το μήνα Μάρτιο του 2021 μέσω τοπικών διανομέων ή απευθείας στην BH Gas, η BH Gas αρνείται να πληρώσει τους λογαριασμούς στην Energoinvest», ανέφερε η επιχείρηση, προσθέτοντας ότι αυτό τους εμποδίζει να πληρώσουν τον Ρωσικό προμηθευτή αερίου Gazprom Export και όλες τις τελωνειακές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, ανέφερε η επιχείρηση, εξηγώντας ότι ο Ρώσος προμηθευτής απέστειλε σημείωμα προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί αέριο μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.

«Καθώς η πληρωμή δεν πραγματοποιήθηκε παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις που εστάλησαν στην BH Gas, καθώς και την κατάθεση αγωγής από την Energoinvest ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, περαιτέρω παραδόσεις αερίου θα ανασταλούν στις 7 Μαΐου 2021», ανέφερε.

Η BH Gas προσπαθεί να «διατηρήσει τη θέση του απόλυτου ελέγχου και της εξουσίας», ανέφερε η επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά της είναι σκόπιμη και πως έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά και ζημιά στη φήμη της Energoinvest.

Η κυβέρνηση της οντότητας, στη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου, απέστειλε προειδοποίηση στην BH Gas αναφέροντας ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί και η εταιρεία ενημέρωσε ότι έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η BH Gas πλήρωσε το λογαριασμό για το Μάρτιο και τον ΦΠΑ στην Energoinvest Company.

Μετά τον έλεγχο της πληρωμής, η Energoinvest ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο ότι η BH Gas είχε εκπληρώσει μόνο εν μέρει την υποχρέωση, δηλαδή ότι δεν είχε καταβάλει ολόκληρο το ποσό από το τιμολόγιο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ενέργειας, Ορυχείων και Βιομηχανίας, Nermin Džindić, δήλωσε στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου και ότι οι εκκρεμείς υποχρεώσεις θα καταβληθούν εγκαίρως, ανακοίνωσε το Γραφείο της Κυβέρνησης της Ομοσπονδίας Δημοσίων Σχέσεων της Β-Ε./ibna