Σλοβενία: Ο Pahor πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Μαυροβούνιο

Σλοβενία: Ο Pahor πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Μαυροβούνιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Borut Pahor, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Ποντγκόριτσα, συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής, των ηγετών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Διαδικασίας Brdo-Brijuni. Η Σύνοδος θα λάβει χώρα στις 17 Μαΐου στη Σλοβενία ​​καθώς συμπληρώνονται 10 έτη από την έναρξη της πρωτοβουλίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Pahor σημείωσε σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, ότι η πρωτοβουλία της Διαδικασίας Brdo-Brijuni είναι η πιο σημαντική πολιτική πρωτοβουλία στα Δυτικά Βαλκάνια, από την οποία προέκυψε επίσης η Διαδικασία του Βερολίνου. Η επιθυμία του Pahor, όπως ανέφερε, είναι να προετοιμαστεί προσεκτικά η επικείμενη Σύνοδος των ηγετών της πρωτοβουλίας, υπό το φως της επικείμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβενία.

«Ο στόχος μου είναι να βρω νέες ιδέες μαζί με τους ηγέτες της πρωτοβουλίας της διαδικασίας Brdo-Brijuni σχετικά με το πώς να βρούμε αμοιβαία (ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια) μια νέα στρατηγική για την ταχύτερη διεύρυνση της ΕΕ με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να αποτρέψουμε αυτές τις χώρες, ελλείψει εμπιστοσύνης στην επικείμενη ένταξη στην ΕΕ, να εξετάσουν πιο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις.»

Ο Πρόεδρος Pahor γνωρίζει ότι πρόκειται για περίπλοκο έργο, αλλά αυτός και ο Πρόεδρος Đukanović είπαν ότι τα κράτη μέλη της πρωτοβουλίας γνωρίζουν καλύτερα αυτήν την πολυπλοκότητα. «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να προσφέρουμε στους ανθρώπους εμπιστοσύνη σε ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στη διαδικασία της διεύρυνσης».

Ο Πρόεδρος Pahor εξέφρασε την ειλικρινή του ελπίδα ότι η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της πρωτοβουλίας στη Σλοβενία ​​θα στείλει με επιτυχία το μήνυμα ελπίδας για ευρύτερη υποστήριξη στην εφαρμογή της στρατηγικής, της σταθερότητας, της συμφιλίωσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής, ώστε όλοι να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε αυτό το μέρος της Ευρώπης», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Σήμερα, Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, στις 13:00, ο Πρόεδρος Pahor θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ilir Meta, στα Τίρανα. Μετά τη συνάντηση, οι δύο πρόεδροι θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Τις επόμενες ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Διαδικασίας Brdo-Brijuni στη Σλοβενία, ο Πρόεδρος Pahor θα συναντηθεί σε ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους προέδρους των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Την επόμενη εβδομάδα, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, στην Πρίστινα, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, και την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vucic. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας και συν-πρόεδρο της πρωτοβουλίας, Zoran Milanovic, το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021./ibna