Βουλγαρία: Υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέες πρόωρες εκλογές

Βουλγαρία: Υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέες πρόωρες εκλογές

Μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες, της 45ης Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Απριλίου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev θα πρέπει να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα προετοιμάσει την διεξαγωγή νέων πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Παρότι το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει τον Πρόεδρο να εκδώσει άμεσα διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, ο Rumen Radev ανακοίνωσε ότι θα το πράξει μετά τις 10 Μαΐου.

«Το σημαντικότερο καθήκον της Βουλής ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση. Αφού απέτυχε, το επόμενο βήμα, το οποίο ορίζεται από το Σύνταγμα, είναι ο προγραμματισμός νέων κοινοβουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Ιούλιο. Η πρώτη δυνατή ημερομηνία είναι η 11η Ιουλίου», προέβλεψε η Simona Veleva, διδάκτωρ συνταγματικού δικαίου, σε συνέντευξή της στην Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (ΒΕΡ). Την διοίκηση του κράτους θα αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, διευκρίνισε η Simona Veleva.

Η Βουλγαρία εισέρχεται σε μια τεράστια κρίση κι «αυτή η πολιτική κρίση θα κάνει τις ζωές των πολιτών πολύ πιο προβληματικές», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Yuri Aslanov. Σε συνέντευξή του στην ΒΕΡ, ο κοινωνιολόγος εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος Rumen Radev δεν ήθελε να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά, εκ των πραγμάτων, αναγκάζεται να το πράξει.

Ο πολιτειολόγος Kaloyan Metodiev, εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα είναι πιο εποικοδομητική και πιο ισορροπημένη: «Είτε θα ασχοληθούν με την εκλογική διαδικασία με υπευθυνότητα, ικανότητα και ηρεμία, είτε θα ωθήσουν τη χώρα στο χάος», είπε.

Οι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, που υιοθετήθηκε βιαστικά από την 45η Βουλή. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία μιας νέας εκλογικής περιφέρειας  του”Εξωτερικού”, η αποκλειστική εφαρμογή του συστήματος μηχανικής ψηφοφορίας και η δημιουργία νέας Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής – ΚΕΕ.

«Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στην αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων σε κράτη τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει η Simona Veleva. «Συχνά επικεντρωνόμαστε στην Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας οι οποίοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, και που είναι παράλογο, τον 21ο αιώνα, να τους υποχρεώνουμε να περιμένουν για ώρες στην ουρά, για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν. Το ίδιο ισχύει και για τον απαιτούμενο αριθμό των αιτήσεων που πρέπει να υποβληθούν για να δημιουργηθεί ένα εκλογικό κέντρο στο εξωτερικό, ο οποίος μειώθηκε από 60 σε 40. Επομένως, από αυτήν την άποψη έχουμε πολύ καλύτερη εγγύηση για την εκλογική συμμετοχή από ό, τι προηγουμένως».

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο καθηγητή Ognyan Minchev, στόχος των επειγουσών μεταρρυθμίσεων του Εκλογικού Κώδικα στον εκλογικό νόμο, πριν από τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, είναι να επιτευχθεί ο πλήρης αποκλεισμός του κόμματος GERB από την εξουσία: «Αυτός είναι ο στόχος των νέων κομμάτων της αλλαγής. Το ερώτημα, που γεννάται, είναι αν θα μπορούν να κυβερνούν ακόμα και όταν φύγει το GERB». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επείγουσες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία δεν ικανοποίησαν ποτέ «τα όνειρα και τις φιλοδοξίες αυτών που τις έκαναν».

«Δεν είναι απίθανο ακόμα και να αποτύχουν οι εκλογές, γιατί πρέπει να οργανωθούν μετά από δυόμισι μήνες από μια νέα ΚΕΕ και βάσει νέων κανόνων, οι οποίοι πρέπει να υποστηριχτούν οργανωτικά, οικονομικά και τεχνολογικά», προβλέπει ο Ognyan Minchev: «Εάν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες αυτοί, είναι πολύ πιθανό να αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η η καθιέρωση μιας μορφής αυταρχικής διοίκησης, η οποία θα κλείσει τα στόματα των διαδηλωτών».

Αν και οι πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με νέους κανόνες, δεν είναι αβάσιμος ο φόβος ότι δεν θα οδηγήσουν σε σοβαρή ανακατανομή των ψήφων. Οι πολιτειολόγοι προβλέπουν αλλαγές μόνο στις αποχρώσεις, δηλαδή στην πιθανότητα να μπουν στην Βουλή νέα κόμματα και να βγει κάποιο από τα σημερινά. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και η νέα Βουλή. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, «Το κράτος θα πέσει σε πολιτική και θεσμική κρίση», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev./ibna

Πηγή: ΒΕΡ