Αλβανία: Τρίτη θητεία εξασφάλισε ο Edi Rama

Αλβανία: Τρίτη θητεία εξασφάλισε ο Edi Rama

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας (PS) εξασφάλισε την τρίτη συνεχόμενη θητεία του σε κοινοβουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας σχεδόν το ήμισυ των ψήφων και αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για αυτοδυναμία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι, με το 98% των ψήφων από την ψηφοφορία της Κυριακής, οι Σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Edi Rama κέρδισαν το 48,79% των ψήφων και 74 από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου. Είναι ο ίδιος αριθμός εδρών που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντρικής αντιπολίτευσης έλαβε το 39,55% των ψήφων και 59 έδρες, ενώ ο σύμμαχός του, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI), κέρδισε το 6,83% των ψήφων και 4 έδρες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε το 2,26% και 3 έδρες.

Ο Rama μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματος είπε ότι κέρδισαν την «πιο δύσκολη αλλά γλυκιά» νίκη του κόμματός.

«Σπάσαμε το ρεκόρ. Ήταν ένα ιστορικό ρεκόρ. Σας ευχαριστούμε που εμπιστευτήκατε εμάς για να σας οδηγήσουμε για άλλα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Rama σε χιλιάδες υποστηρικτές στα κεντρικά Τίρανα.

«Το όνειρό μου… είναι να κάνω την Αλβανία σε αυτήν τη δεκαετία… τον πρωταθλητή των Βαλκανίων, στον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, στην ενέργεια και τη γεωργία και σε γρήγορες, ποιοτικές,  αδιάφθορες ψηφιακές υπηρεσίες», είπε./ibna