Κροατία: Οι ιατροί προειδοποιούν για τα προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Κροατία: Οι ιατροί προειδοποιούν για τα προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Το Κροατικό Ιατρικό Επιμελητήριο (HLK) κάλεσε τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αντιμετωπίσουν επειγόντως προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ενήλικου πληθυσμού το συντομότερο δυνατό.

«Εάν δεν επιτύχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την πανδημία και δεν μπορούμε να περιμένουμε τα σημαντικά τουριστικά έσοδα ή την έναρξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν σταματήσει. Η διαδικασία εμβολιασμού μέχρι στιγμής παρεμποδίστηκε από πολλά προβλήματα και δεν ήταν αρκετά γρήγορη», δήλωσε η HLK.

Σύμφωνα με την ανάλυση του HLK, οι οικογενειακοί γιατροί και οι γιατροί που απασχολούνται σε ιδρύματα δημόσιας υγείας έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εμβολιασμού, με τους οικογενειακούς γιατρούς να είχουν τον κύριο ρόλο στην επικοινωνία με τους ασθενείς, την πραγματοποίηση ραντεβού, τον εμβολιασμό τους στα γραφεία τους και τη συμμετοχή σε εμβολιασμό σε τοποθεσίες για εμβολιασμός μαζικής κλίμακας, καθώς και εκείνους πέρα ​​από την τακτική εργασία τους, της θεραπείας ασθενών με COVID-19 με ήπια συμπτώματα, παραπέμποντας τους για να υποβληθούν σε έλεγχο ή να διαγνώσουν τη νόσο μόνοι τους με τη βοήθεια ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

Το επιμελητήριο σημείωσε ότι η εθνική πλατφόρμα πληροφόρησης για τον εμβολιασμό προφανώς δεν λειτουργεί σωστά, καθώς οι περισσότερες κομητείες εξακολουθούν να μην τη χρησιμοποιούν λόγω των αδυναμιών της.

Το HLK προτείνει ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας πρέπει να δημιουργήσουν επειγόντως μια λειτουργική εθνική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό, καθώς και ότι ο μαζικός εμβολιασμός πρέπει να οργανωθεί σε όλες τις κομητείες, με μεγαλύτερο αριθμό σημείων εμβολιασμού και ότι πρέπει να δημιουργηθούν τηλεφωνικά κέντρα σε όλα κομητείες.

Εκτός από τους οικογενειακούς γιατρούς και τους επιδημιολόγους, κι άλλοι γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στη διαδικασία εμβολιασμού και θα πρέπει να συγκροτηθούν κατάλληλα κινητές μονάδες σε όλες τις επαρχίες για τον εμβολιασμό των ατόμων με κινητική αδυναμία και των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, λέει η HLK.

Η αντίδραση των υγειονομικών εργαζομένων ήρθε αφού κατέστει σαφές ότι η εθνική πλατφόρμα, η οποία υποτίθεται ότι διευκολύνει την εγγραφή για τη διαδικασία εμβολιασμού, είναι άχρηστη. Οι περισσότερες από τις επαρχίες εγκατέλειψαν την πλατφόρμα και ξεκίνησαν με εναλλακτικούς τρόπους εγγραφής και ζωντανές κλήσεις προς έναν συγκεκριμένο πληθυσμό./ibna