Β-Ε: Συνεχίζεται το έπος για την «ειρηνική διάλυση του κράτους»

Β-Ε: Συνεχίζεται το έπος για την «ειρηνική διάλυση του κράτους»

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Β-Ε ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπός της δεν συμφώνησε με την κοινή δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, στην οποία καταδικάστηκε έντονα η ιδέα της «ειρηνικής διάλυσης της Β-Ε», επειδή «τείνει να κατηγορεί μόνο τη μία πλευρά».

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο του PIC SB, η Πρεσβεία επεσήμανε ότι θεωρούν πως κατηγορείται μόνο η μια πλευρά σε συνθήκες όπου η κατάσταση έχει κλιμακωθεί λόγω προσβλητικών και υποκινητικών δηλώσεων της άλλης πλευράς.

«Στις συνθήκες μιας θυελλώδους συζήτησης που προκλήθηκε από έναν εξωτερικό παράγοντα, όλα τα μέρη έλαβαν ανεπαρκή μέτρα. Πιστεύουμε ότι είναι τάση να κατηγορούμε μόνο τη μία πλευρά, ειδικά επειδή η κατάσταση κλιμακώθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο προσβλητικών δηλώσεων της άλλης πλευράς. Αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα», δήλωσε η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του PIC πρέπει να σέβεται αυστηρά τη διατύπωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton.

«Για δέκατη φορά, έχουμε παρατηρήσει προσπάθειες συνειδητής παραμόρφωσης του κειμένου της Συμφωνίας. Ένας ορισμός ότι «η Β-Ε περιλαμβάνει δύο οντότητες» είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού, αν και το σημείο 3 του άρθρου 1 του Συντάγματος ορίζει σαφώς ότι «η Β-Ε αποτελείται από δύο οντότητες». Αυτό δεν είναι απλώς μια σημασιολογική διαφορά», είπε η ρωσική πρεσβεία.

Η βασική θέση της ρωσικής πρεσβείας είναι ότι η Β-Ε καθορίζει τις δικές της προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική.

«Η σφαίρα αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του PIC είναι αποκλειστικό θέμα της Γενικής Συμφωνίας του Πλαισίου για την Ειρήνη. Επομένως, το θέμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης δεν πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου του PIC. Αυτή είναι η δουλειά άλλων διεθνών δομών στη Β-Ε», ανέφερε η δήλωση.

Η Ρωσική Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε και ταυτόχρονα πιστεύει ότι είναι οι πολίτες της Β-Ε, οι πολίτες του κράτους που πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους χωρίς εξωτερική επιρροή.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ανοικτού διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε η ρωσική πρεσβεία σε δήλωση επ ‘ευκαιρία της δήλωσης του διοικητικού συμβουλίου του PIC.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της «ειρηνικής διάλυσης της Β-Ε» Miroland Dodik δήλωσε ότι οι θέσεις του PIC SB «συνεχίζουν να εξυπηρετούν και να ευνοούν τις πολιτικές των Βοσνιακών πολιτικών εκπροσώπων, από τους οποίους ακούσαμε τις προάλλες ότι δεν είμαστε μόνο κάτοικοι των μικρότερων οντοτήτων της Β-Ε, αλλά ότι διαπράξαμε γενοκτονία».

Ο Dodik ανέφερε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα διατηρεί το δικαίωμα να συζητήσει το μέλλον της Β-Ε, αλλά όχι με τα μέλη του PIC SB αλλά με την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τα άλλα δύο έθνη, τα οποία είναι συστατικά σύμφωνα με το Σύνταγμα της Β-Ε.

«Είναι το Σύνταγμα της Β-Ε που εγγυάται ότι, επειδή ως Δημοκρατία Σέρπσκα είμαστε υπογράφοντες την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton και υπογράφουμε το Παράρτημα 4 αυτής της συμφωνίας, το οποίο είναι στο Σύνταγμα της Β-Ε, αλλά και όλα τα άλλα παραρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του Παραρτήματος 10» ισχυρίζεται ο Dodik.

Δήλωσε ότι «το PIC SB χρησιμοποιεί συνεχώς αναλήθειες, προσπαθώντας να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της Β-Ε, αγνοώντας τα γεγονότα».

«Ένα από αυτά τα γεγονότα είναι ότι οι οντότητες υπήρχαν πριν από το Dayton, όπως υποδεικνύεται από τις αρχές της Γενεύης και της Νέας Υόρκης, που προηγήθηκαν της Διάσκεψης για την Ειρήνη του Dayton και αποτελούν μέρος του προοιμίου της Συμφωνίας του Dayton. Αυτό σημαίνει ότι οι οντότητες υπήρχαν και έγιναν αποδεκτές ακόμη και πριν από τη δημιουργία της σημερινής Β-Ε. Από όλα, ακολουθεί ένα λογικό και νομικά τεκμηριωμένο συμπέρασμα – εάν κάτι υπήρχε πριν από τo Dayton στη Β-Ε, μπορεί να υπάρξει μετά από αυτό», δήλωσε ο Dodik./ibna