Ελλάδα: Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός

Ελλάδα: Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, πρώην μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής συνελήφθη στις Βρυξέλλες την Τρίτη μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την ασυλία του από δίωξη ως ευρωβουλευτής, καθώς εκδόθηκε αμέσως εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο πολιτικής προστασίας, ο Λαγός συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία στο πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές κατά την εκτέλεση του ειδικού εντάλματος σύλληψης. Οι διαδικασίες έκδοσής του από το Βέλγιο στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Γιάννης Λαγός βρέθηκε στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, ενώ η υπόλοιπη ιεραρχία του κόμματος βρίσκεται στη φυλακή, εκτός από τον πρώην υπαρχηγό του, Χρήστο Παππά, ο οποίος είναι φυγάς.

Τον Οκτώβριο του 2020, το δικαστήριο ανακοίνωσε την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Χθες, έξι μήνες αργότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για την άρση της ασυλίας του Λαγού, όπου κατά την ψηφοφορία 658 ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, 25 κατά ενώ 10 βουλευτές του ΕΚ αρνήθηκαν να λάβουν θέση.

Ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών και 8 μηνών, χωρίς αναστολή, για σειρά βίαιων εγκλημάτων μίσους και επιθέσεων ./ibna