State Department: Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια

State Department: Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Το State Department με ανακοίνωση του εκπροσώπου Ned Price περιγράφει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξη σε βασικούς ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Συνεργαζόμαστε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τους ευρωπαίους εταίρους μας για την προώθηση της διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς – καθώς και την προώθηση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των ενεργών κοινωνιών των πολιτών – που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και θα προωθήσουν το μακροχρόνιο στόχο ενός ευρωπαϊκού συνόλου, ελεύθερου και ειρηνικού.

Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εμβαθύνουν τις δικές τους περιφερειακές οικονομικές εταιρικές σχέσεις, να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία μέσω της διαφοροποίησης και της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε την περιοχή να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, προστατεύοντας παράλληλα στρατηγικές υποδομές και βιομηχανίες από τις κακοήθεις πρακτικές της Κίνας.

Εκτός από τους ισχυρούς οικονομικούς μας δεσμούς με την περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις συνεργασίες τους στον χώρο άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτήν τη συνεργασία μέσω κοινής εκπαίδευσης, ασκήσεων, ανάπτυξης και προμηθειών.

Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με αμφότερες τις χώρες τον Ιούνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το έργο για μια ολοκληρωμένη, δεσμευτική συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση, που θέτει τα θεμέλια για διαρκή συνεργασία και ευημερία. Υποστηρίζουμε τον διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ και ενθαρρύνουμε τα μέρη να επανέλθουν σε αυτήν τη διαδικασία με την αίσθηση του επείγοντος να αντιμετωπίσουν τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά ζητήματα. Θα συνεργαστούμε με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από την Ουάσιγκτον προς υποστήριξη του στόχου της πλήρους εξομάλυνσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην επιδίωξη των μεταρρυθμίσεων που θα της επιτρέψουν να ευημερήσει και να εξασφαλίσει το καθεστώς υποψηφίας χώρας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών μεταρρυθμίσεων. Το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR), που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton, συνέβαλε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον σημαντικό ρόλο του OHR στην προώθηση της ατζέντας 5 + 2, με ανανεωμένη εστίαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς ως κλειδί για την εδραίωση του κράτους δικαίου.

Όπως είδαμε, η πρόσφατη αδικαιολόγητη σπέκουλα σχετικά με την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια σε εθνικό επίπεδο κινδυνεύει να προωθήσει την αστάθεια στην περιοχή και να προκαλέσει αναμνήσεις από προηγούμενες εντάσεις. Ένα σταθερό, ευημερών μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να βασίζεται στην καλή διακυβέρνηση, στο κράτος δικαίου, στην πολυεθνική δημοκρατία και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών»./ibna