Σερβία: Με την von der Leyen συναντήθηκε ο Vučić στις Βρυξέλλες, ελπίδες για αναθέρμανση του διαλόγου

Σερβία: Με την von der Leyen συναντήθηκε ο Vučić στις Βρυξέλλες, ελπίδες για αναθέρμανση του διαλόγου

Με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić στις Βρυξέλλες. Μετά τις συνομιλίες η von der Leyen ανακοίνωσε την υποστήριξη της ΕΕ στην κατασκευή του σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Βελιγραδίου και Βόρειας Μακεδονίας.

«Μιλήσαμε για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, την οικονομική ανάκαμψη, τη διαδικασία ένταξης όπου θέλουμε να δούμε τη συνέχιση των θετικών εξελίξεων στον τομέα του κράτους δικαίου, του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και του σιδηροδρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και Βόρειας Μακεδονίας που είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Ursula von der Leyen.

H Πρόεδρος της ΕΕ πρόσθεσε ότι ήταν ευτυχής που συναντήθηκε με τον Vučić στις Βρυξέλλες σήμερα.

Πριν από τις συνομιλίες με την Von der Layen, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε την πιθανότητα συμφωνίας για “ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής” που θα αλλάξει εντελώς τη Σερβία.

Η επίσκεψη του Aleksandar Vučić αλλά και του Albin Kurti στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις τους με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους μπορεί να αποτελέσουν μια εισαγωγή στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ο οποίος “κρατάει” εδώ και πολύ καιρό. Για περισσότερο από μια δεκαετία συνομιλιών, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ, εκτός από τους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου.

Η πτώση της κυβέρνησης και η πολιτική αναταραχή στην Πρίστινα, οι κατηγορίες του Δικαστηρίου Χάγης που απαγγέλθηκαν σε ορισμένους από τους βασικούς παίκτες στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού, διέκοψε τον διάλογο.

Οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Albin Kurti, δεν εμπνέουν ελπίδα ότι οι θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών μετά την επιστροφή των ηγετών από τις Βρυξέλλες.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία, ο Kurti δήλωσε ότι ο διάλογος με το Βελιγράδι θα είναι χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του και ανέφερε τις τέσσερις αρχές βάσει των οποίων θα διαπραγματευθεί η Πρίστινα. Το πρώτο “ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να γίνει αποδεκτή και το ότι δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή στο ζήτημα». Δεύτερο, “ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η αλήθεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου”. Τρίτο  “Βελιγράδι και Πρίστινα να είναι ισότιμοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, και το τέταρτο,” ότι ο διάλογος πρέπει να δομηθεί έτσι ώστε οι πολίτες, κι όχι οι πολιτικοί ηγέτες, να επωφεληθούν από τις μελλοντικές συνομιλίες”. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani τόνισε πρόσφατα ότι η συμφωνία των Βρυξελλών θα πρέπει να αναθεωρηθεί για την επαναρύθμιση του διαλόγου.

Από τότε που ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στις 8 Μαρτίου 2011, το Κοσσυφοπέδιο έχει αλλάξει πέντε βασικούς διαπραγματευτές και ο καθένας επέμεινε σε ορισμένες αρχές που ακολουθούσαν τις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα και το κοινό του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η ατζέντα φαίνεται να παρέμενε πάντα η ίδια και δεν υπήρχαν αποκλίσεις σε ουσιώδη ζητήματα για τα συμφέροντα της Πρίστινα./ibna