Μετά τον Reagan και ο Biden χαρακτηρίζει ως γενοκτονία των Αρμενίων τα γεγονότα του 1915-Αντιδράσεις από την Τουρκία

Μετά τον Reagan και ο Biden χαρακτηρίζει ως γενοκτονία των Αρμενίων τα γεγονότα του 1915-Αντιδράσεις από την Τουρκία

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκική πολιτική ηγεσία οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden ο οποίος χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915, κατά την τουρκική πλευρά, που έλαβαν χώρα από την Οθωμανική διοίκηση εναντίον των Αρμενίων.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται με τον όρο Γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς το 1981 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan είχε αναφερθεί στην Γενοκτονία των Αρμενίων. ΟΙ αναφορές αυτές βέβαια δεν θεωρούνται ως αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς απαιτούνται ψηφοφορίες το Κογκρέσο που αποτελείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ο Joe Biden σε δήλωση του για την επέτειο των 106 χρόνων από το 1915, αναφέρεται δυο φορές με την λέξη γενοκτονία, ενώ εντύπωση προκαλεί η χρήση της λέξης Κωνσταντινούπολης αντί της ονομασίας Istanbul.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες   αυτών που συνέβησαν να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του» αναφέρει στην δήλωση του ο Biden.

Η προσεκτική, πλην όμως σαφέστατη, δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, όπου δεν συνδέει το 1915  με την σημερινή Τουρκική Δημοκρατία, αλλά με την Οθωμανική περίοδο, ενόχλησε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ο οποίος σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε ότι «”Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό».

Με ανακοίνωση του ο Διευθυντής Επικοινωνίας Fahrettin Altun σημειώνει ότι «η Τουρκία απορρίπτει και καταδικάζει έντονα τον ορισμό του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία. Θεωρούμε αυτή τη δήλωση, η οποία στερείται κάθε νομικής και επιστημονικής νομιμότητας, ως άκυρη.

Είναι απολύτως σαφές ότι η προαναφερθείσα δήλωση, η οποία υποστηρίζει τις αβάσιμες συκοφαντίες της Αρμενικής διασποράς, βασίζεται στους εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η προσπάθεια, η οποία αναμφίβολα θα έχει το αντίθετο αντίκτυπο, θα αποτύχει όχι μόνο να βοηθήσει τους Αρμένιους να βγουν από τη δύσκολη κατάστασή τους αλλά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ» αναφέρει ο Fahrettin Altun στην μακροσκελή του ανακοίνωση.

Ο Προεδρικός Σύμβουλος Ibrahim Kalin χαρακτήρισε εξωφρενικές τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. «Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικών μορφών και ειδών και βαθμών τις επόμενες μέρες και μήνες», δήλωσε ο Kalin στο Reuters.

«Όλα όσα κάνουμε με τις ΗΠΑ θα είναι κάτω από το ξόρκι αυτής της πολύ ατυχούς δήλωσης», συνέχισε ο Kalin προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να προβεί σε δήλωση τη Δευτέρα, ενώ η δήλωση των ΗΠΑ δεν θα παράσχει νομική βάση για πιθανές αξιώσεις αποκατάστασης./ibna