Κύπρος: Εξεύρεση κοινού εδάφους για τη συνέχιση του διαλόγου επιζητεί ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Εξεύρεση κοινού εδάφους για τη συνέχιση του διαλόγου επιζητεί ο Αναστασιάδης

Η εξεύρεση κοινού εδάφους ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος στο Κυπριακό αποτελεί τον βασικό στόχο της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας αποκλειστικά στον «Φιλελεύθερο», λίγο πριν το ταξίδι στη Γενεύη, δηλώνει πως αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι να βρεθεί αυτό το κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχιστεί ένας δημιουργικός διάλογος που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει επίσης στον «Φιλελεύθερο» ότι στη Γενεύη θα επιδιώξει με δημιουργικότητα και χωρίς να εκφεύγει των βασικών και γνωστών παραμέτρων να κρατήσει το τρένο στις ράγες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μετά από το ναυάγιο του Crans Montana το 2017 το Κυπριακό βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο ραντεβού «γιατί μπορεί επιτέλους μέσα από αυτή τη σύνοδο να πετύχουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι δημόσιες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς «δεν μας επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλές προσδοκίες». Ο ίδιος διαμηνύει πως θα είναι συνεπής «με όλα όσα ο ΓΓ ζητά από τα μέρη, προκειμένου να υπάρχει ελπίδα για ουσιαστικό αποτέλεσμα». Τονίζει πως «στη Γενεύη θα δοκιμαστούν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ οι προθέσεις του κάθε ενός από τους συμμετέχοντες».

Τέλος αναφερόμενος για την ΕΕ ότι θα παραστεί στην άτυπη διάσκεψη αλλά «όχι με το καθεστώς που και η ίδια διεκδικούσε».

Η άτυπη Πενταμερής 5+1 ξεκινά την Τρίτη 27 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 του μήνα. Θα είναι ένα τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων και συναντήσεων, με τον ΓΓ των Ην. Εθνών να πραγματοποιεί διμερείς και τριμερείς συναντήσεις.

Η Πενταμερής ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης με χωριστές συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Η Τετάρτη 28 Απριλίου, θα είναι και η πιο καθοριστική με τον ΓΓ να ξεκινά η συνάντηση των πέντε μερών και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τις εγγυήτριες καθώς και με τους δύο ηγέτες. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει σύνοδο ολομέλειας και μετά δείπνο εργασίας.

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα απασχολήσουν την τελευταία ημέρα τις χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ των ΗΕ αλλά και την κοινή συνάντηση του Antonio Guterres με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ersin Tatar.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Γενεύη μαζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα και συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία.

Το Σάββατο 24 Απριλίου ο Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ersin Tatar, στον οποίον εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του πατέρα του.

Αναστασιάδης και Tatar συμφώνησαν να έχουν συνάντηση στη Γενεύη στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, πέραν των επίσημων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη./ibna