Αλβανία: Αμφίρροπη μάχη δείχνουν τα exit polls

Αλβανία: Αμφίρροπη μάχη δείχνουν τα exit polls

Έκλεισαν οι κάλπες στην Αλβανία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, για την πλήρωση των 140 εδρών της Εθνοσυνέλευσης της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls η μάχη μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) με ηγέτη τον Edi Rama και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Lulzim Basha θα δώσουν σκληρή μάχη για την νίκη.

Σύμφωνα με το Euronews Albania, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να κερδίζει μεταξύ 42-46% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Συμμαχία για την Αλλαγή 40-44%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης, LSI, να λαμβάνει μεταξύ 6,5 και 9,5% των ψήφων.

Σύμφωνα με το Noto Exit Poll, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Συμμαχία για την Αλλαγή φαίνεται να έχουν το προβάδισμα με 46%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα να είναι δεύτερο με 43%, ενώ το LSI συγκεντρώνει 6% των ψήφων.

Στο exit poll που παρουσίασε το Top Channel και διεξήχθη από την Albania Post, το

Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται επί του παρόντος να κατακτήσει 71 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 63 και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης με 6 έδρες.

Τέλος στο exit poll που δημοσιεύτηκε από την Ora New, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει στην πρωτεύουσα Τίρανα με ποσοστό μεταξύ 44 και 48%, ακολουθούμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 41 έως 45% και το LSI με 4-8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δικαίωμα ψήφου είχαν 3.588.869 Αλβανοί πολίτες, ενώ 107.024 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για πρώτη φορά. Μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα) είχε ψηφίσει το 45,35% των ψηφοφόρων.

12 πολιτικά κόμματα αναζητούν την ψήφο των πολιτών ενώ σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οι υποψήφιοι για τις 140 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ανήλθαν στους 1.841 ενώ οι 732 είναι γυναίκες ποσοστό 39,76%

Η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι τα 5.199 εκλογικά τμήματα θα παρακολουθούνται με κάμερες, κάτι που αποτελεί αυξημένη εγγύηση για την πρόληψη των παρανομιών.

Σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν τόσο το πολιτικό κόμμα όσο και τους υποψηφίους του κόμματος./ibna