Ρουμανία: Συνάντηση Aurescu- Çavuşoğlu στο περιθώριο της τριμερούς Ρουμανίας-Τουρκίας-Πολωνίας

Ρουμανία: Συνάντηση Aurescu- Çavuşoğlu στο περιθώριο της τριμερούς Ρουμανίας-Τουρκίας-Πολωνίας

Ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών, Bogdan Aurescu, συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου Ρουμανίας-Πολωνίας-Τουρκίας που φιλοξενεί ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας στο Βουκουρέστι. Οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων και ζητήματα ενδιαφέροντος από την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ατζέντα, μεταξύ αυτών και τις προοπτικές επίτευξης προόδου στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Bogdan Aurescu χαιρέτισε την 10η επέτειο, εφέτος, από την υπογραφή της Δήλωσης για την Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στη Ρουμανία και την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις διευρύνθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και η Τουρκία παραμένει ένας ‘εταίρος-κλειδί’ της Ρουμανίας.

Οι δυο αξιωματούχοι εξέτασαν το στάδιο των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές διεύρυνσής τους στον οικονομικό τομέα. Η Τουρκία παραμένει ο πρώτος οικονομικός εταίρος της Ρουμανίας μεταξύ των μη κοινοτικών χωρών, επισήμανε ο Aurescu, ενώ το διμερές εμπόριο έφτασε το 2020 τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Ενδεικτική της δυναμικής που υπάρχει είναι και η λειτουργία, στη Ρουμανία, περισσοτέρων των 16.200 τουρκικών επιχειρήσεων. Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν στη οργάνωση το επόμενο διάστημα συνεδριάσεων της μικτής διακυβερνητικής Επιτροπής οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, (JEC – Joint Economic Commission) και της Επιτροπής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας (Joint Economic and Trade Commission – JETCO), ενώ συζητήθηκε και η συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα και την αμυντική βιομηχανία.

Aurescu και  Cavuşoglu αντάλλαξαν απόψεις και για την περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας, με έμφαση στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Γειτονία, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Bogdan Aurescu εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση της χώρας του για την πραγματική συνεισφορά της Τουρκίας στην Προκεχωρημένη Παρουσία (Forward Presence) του NATO στη Ρουμανία, που επιβεβαιώνει και ενισχύει την διμερή Στρατηγική Σχέση, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ασφάλεια.

Εξετάστηκαν επίσης, οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Bogdan Aurescu χαιρέτισε τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατεύθυνση της αναζωογόνησης της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ρουμανίας για τη συνέχιση ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και την εμβάθυνση της σχέσης με αυτόν τον εταίρο-κλειδί, σύμφωνα με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021. Εξέφρασε την πεποίθησή του για τη διατήρηση μιας διαρκούς και εποικοδομητικής δέσμευσης εκ μέρους της Τουρκίας, ενόψει της συγκεκριμενοποίησης, το προσεχές διάστημα, της προσφοράς θετικής ατζέντας σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αποβλέποντας στην οικονομική συνεργασία, την αναζωογόνηση των σχημάτων διαλόγου σε υψηλό επίπεδο σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και την προώθηση της κινητικότητας και των διανθρώπινων επαφών. Ο Bogdan Aurescu ευχαρίστησε για τη σταθερή στήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της χώρας του στον ΟΟΣΑ, την οποία επιβεβαίωσε ο Τούρκος ομόλογός του.

Οι δυο αξιωματούχοι αντάλλαξαν επίσης, απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και υπογράμμισαν την κοινή δέσμευσή τους για την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο των περιφερειακών σχημάτων (format).

O επικεφαλής της Ρουμανικής διπλωματίας εξέφρασε την εκτίμησή του  για την καλή συνεργασία που είχε με την τουρκική πλευρά το διάστημα που η Ρουμανία άσκησε, το 2020, την προεδρία του ΟΣΕΠ, οργανισμού που, όπως τόνισε, πρέπει να ενισχύσει το περιφερειακό προφίλ του, ιδίως τώρα που ο Ρουμάνος πρέσβης  Lazăr Comănescu εξελέγη Γ.Γ. του Περιφερειακού οργανισμού, και ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξή της.

Ο Aurescu εξέφρασε την στήριξή του για τις προτεραιότητες της τουρκικής προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης  και την εκτίμησή του για τις τομεακές πρωτοβουλίες της.

Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν οι προοπτικές επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και τις προοπτικές του ειρηνευτικού διαλόγου στο Αφγανιστάν./ibna