Το Μαυροβούνιο αντιμέτωπο με το «σενάριο Σρι Λάνκα» μετά την άρνηση της ΕΕ να αποπληρώσει το δάνειο στην Κίνα

Το Μαυροβούνιο αντιμέτωπο με το «σενάριο Σρι Λάνκα» μετά την άρνηση της ΕΕ να αποπληρώσει το δάνειο στην Κίνα

Εκπρόσωποι σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συναντήθηκαν χθες βράδυ για να συζητήσουν την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, ενόψει της συμπλήρωσης μισού έτους εργασίας της νέας κυβέρνησης και της επερχόμενης έκθεσης για τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης 23 και 24, αναφέρει η εφημερίδα Dan.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, διοργανώθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαυροβούνιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), Ωστόσο, τα συμπεράσματα της συνεδρίασης δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Ο Thomas Waitz, ευρωβουλευτής και μέλος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαυροβούνιο, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η συνάντηση είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

«Το Μαυροβούνιο χτύπησε την πόρτα της ΕΕ πριν από λίγες εβδομάδες αντιμέτωπο με κρατική χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας του να αποπληρώσει το δάνειο στην Κίνα. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τμήματος του αυτοκινητόδρομου. Αν και η κατασκευή έχει καθυστερήσει αυτή τη φορά, η Κίνα δεν έδωσε στην Κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης του Μαυροβουνίου παράταση για την αποπληρωμή του δανείου,» δήλωσε ο Waitz.

Είπε ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί φέτος το καλοκαίρι, με την ΕΚ μέχρι στιγμής να αρνείται να αναλάβει αυτό το κόστος.

Ο Waitz προσέθεσε ότι υπάρχουν τρομακτικά παραδείγματα του τι συμβαίνει όταν δάνεια προς την Κίνα δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Ισχυρίζεται ότι η Σρι Λάνκα έπρεπε να παραχωρήσει τον έλεγχο ενός από τους λιμένες της στην Κίνα για 99 χρόνια για αυτόν τον λόγο.

«Εμείς, ως ΕΕ, δεν μπορούμε να αφήσουμε το Μαυροβούνιο μετέωρο σε αυτή τη στιγμή της απόγνωσης. Η χώρα κατέγραψε σχεδόν μηδενικά τουριστικά έσοδα λόγω της πανδημίας του Covid-19,» δήλωσε ο Waitz.

Όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ το σενάριο της Σρι Λάνκα να επαναληφθεί ξανά στην περίπτωση του Μαυροβουνίου.

«Πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια μόνο και μόνο για γεωπολιτικούς λόγους. Η επιρροή της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να ενισχυθεί. Εάν δεν κάνουμε τίποτα, θα χάσουμε μακροπρόθεσμα έναν εταίρο ο οποίος ελπίζουμε να γίνει μέλος της ΕΕ μια μέρα,» δήλωσε ο Waitz σε δελτίο τύπου. /ibna