Αλβανία: Ενημερώθηκαν οι Πρέσβεις ΗΠΑ και ΕΕ για τις προετοιμασίες της εκλογικής διαδικασίας

Αλβανία: Ενημερώθηκαν οι Πρέσβεις ΗΠΑ και ΕΕ για τις προετοιμασίες της εκλογικής διαδικασίας

Ο Επίτροπος των Εκλογών  Ilirjan Celibashi μίλησε στα μέσα ενημέρωσης στο τέλος της συνάντησης με την Πρέσβη των ΗΠΑ Yuri Kim και τον Πρέσβη της ΕΕ Luigi Soreca.

«Πολύ καλή συνάντηση με την Πρέσβη Kim και τον Πρέσβη Soreca σχετικά με τις προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία της 25ης Απριλίου. Τους ενημέρωσα για όλα τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Τονίσαμε από κοινού τη σημασία αυτής της εκλογικής διαδικασίας, την ποιότητα της προετοιμασίας αυτής της διαδικασίας από την ΚΕΕ, εξετάσαμε όλες τις προπαρασκευαστικές πτυχές αυτής της διαδικασίας για να δούμε καθαρά την ποιότητα αυτών των προετοιμασιών και να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά πως ότι έχει κάνει η ΚΕΕ «είναι προς το συμφέρον των Αλβανών ψηφοφόρων και της απόλυτης εγγύησης της ακεραιότητας της διαδικασίας», δήλωσε ο Celibashi.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Soreca είπε ότι συζητήθηκε η κατάσταση με την προετοιμασία για τις εκλογές της 25ης Απριλίου.

«Ο Επίτροπος μάς έδειξε την κατάσταση μέχρι στιγμής, όλες τις προετοιμασίες, τις διάφορες πτυχές της προετοιμασίας για τις εκλογές. Μας είπε επίσης για τις προετοιμασίες για τη βιομετρική αναγνώριση, την ψηφοφορία και την ηλεκτρονική καταμέτρηση. Τα πράγματα είναι σχεδόν έτοιμα και ο Επίτροπος είναι πεπεισμένος ότι όλα θα είναι έτοιμα την ημέρα των εκλογών. Μια άλλη πτυχή ήταν η εκπαίδευση των ψηφοφόρων, κατά την ψηφοφορία. Είναι κάτι που έχει γίνει με πολύ καλό τρόπο και πραγματικά θέλουμε να συγχαρούμε τον Επίτροπο και το γραφείο του», δήλωσε ο Soreca.

Ο Πρέσβης της ΕΕ Luigi Soreca κάλεσε τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου.

«Καλούμε όλους τους Αλβανούς πολίτες να ψηφίσουν, να ασκήσουν το δικαίωμά τους, γιατί είναι το μέλλον τους. Αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές και η ΕΕ σας παρακολουθεί και στους 60 δήμους της Αλβανίας. Αυτό που συμβαίνει στα Τίρανα και την Αλβανία θα είναι σημαντικό για την ΕΕ, η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα. Είναι σημαντικό τι θα συμβεί την Κυριακή στην Αλβανία «, τόνισε ο Soreca.

Μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Εκλογών του Κράτους Ilirjan Celibashi, η Πρέσβης των ΗΠΑ Yuri Kim κάλεσε τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να εξασφαλίσουν μια ομαλή εκλογική διαδικασία στις 25 Απριλίου.

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες που εξέφρασε ο Πρέσβης Soreca για τον Επίτροπο Celibashi και την ομάδα του μετά από αυτό το συνέδριο πριν από τις εκλογές. Ανυπομονούμε να δούμε μια ομαλή και εύρυθμη εκλογική διαδικασία που εγγυάται το δικαίωμα των Αλβανών πολιτών να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω της ψηφοφορίας. Κατασκευάστηκε μια πολύ διαφανής διαδικασία και οι αρχές είναι διατεθειμένες να υπερασπιστούν την ψηφοφορία. Οι φίλοι σας από τη διεθνή κοινότητα είναι εδώ για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.» σημείωσε η Kim.

«Οι επαγγελματίες του ODHIR, οι ειδικοί είναι εδώ και επιπλέον, θα είμαι μέλος μιας από τις 25 ομάδες της Πρεσβείας των ΗΠΑ που θα μετακινηθούν οπουδήποτε στη χώρα. Έτσι θα είμαστε μαζί σας, θα είμαστε μαζί σας καθώς ψηφίζετε, θα είμαστε μαζί σας κατά τη μέτρηση και την πιστοποίηση των ψήφων», δήλωσε η Πρέσβης.

Η Yuri Kim εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα γεγονότα στο Elbasan. Ανησυχούμε όλοι για τα νέα που έχουμε δει τις τελευταίες 24 ώρες. Έχετε ήδη ακούσει τις δηλώσεις μου σχετικά με αυτό το γεγονός. Οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν από τις δυνάμεις του νόμου. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, διαφοροποιημένες θεραπείες, κανείς δεν υπερβαίνει το νόμο. Όπως είπαν πολλοί, οι εκλογές της 25ης Απριλίου αποφασίζουν για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Άσχημα γεγονότα από το παρελθόν πρέπει να μείνουν πίσω, πράγματα όπως μη εξουσιοδοτημένες, ανεπίσημες ένοπλες ομάδες που προστατεύουν τις ψήφους των πολιτών, ανήκουν στο παρελθόν, δεν έχουν καμία θέση στο μέλλον, δεν έχουν καμία σχέση με μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Είναι καθήκον των ηγετών που ξεκινούν από αυτούς που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα να δείχνουν ευθύνη, να εγγυώνται ηρεμία και να μην υποκινούν βία και φόβο. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις ενέργειες όλων των ηγετών των κομμάτων και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Rama και τον πρόεδρο του PD Basha για τις δηλώσεις τους που καλούν τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι, να απορρίψουν τη βία και να ψηφίσουν στις 25 Απριλίου. Επιτρέψτε μου να πω ό, τι είπα από την αρχή όταν έφτασα στην Αλβανία, για τους Αλβανούς ψηφοφόρους, καθώς πηγαίνετε να ψηφίσετε, δεν είστε μόνοι, οι φίλοι σας είναι μαζί σας, είμαστε μαζί σας», είπε η Kim./ibna