Επενδύσεις σημαντικών Σερβικών κεφαλαίων στη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία της Β-Ε ανακοίνωσε ο Vučić

Επενδύσεις σημαντικών Σερβικών κεφαλαίων στη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία της Β-Ε ανακοίνωσε ο Vučić

Ο πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Milorad Dodik δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μπάνια Λούκα ότι η «πολιτική του Σεράγεβο» και τα αιτήματά τους για κατάργηση της RS και εξάλειψη της θεσμικής δύναμης της ευθύνονται για την έλλειψη συνεργασίας με τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Σε κοινή διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Μπάνια Λούκα, είπε ότι «πολιτικά, το Σεράγεβο είναι εντελώς άρρωστο», ενώ οι δηλώσεις του αρχηγού του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Bakir Izetbegovic σχετικά με το non-paper ήταν μια “ιδεολογία πολύ γνωστή σε εμάς.”

“Ούτε εμείς ούτε η Σερβία προκαλέσαμε ή συντάξαμε το non-paper, προήλθε από την άλλη πλευρά. Και δεν θέλουμε καμία σύγκρουση, υπερβολή, ούτε καν σε ατομικό επίπεδο,” δήλωσε ο Dodik .

Επανειλημμένα επεσήμανε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θέλει πόλεμο ή έξοδο από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στο πλαίσιο μιας πιθανής απόσχισης που, όπως ισχυρίζεται, θα ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της κακής πολιτικής από το Σεράγεβο, η Δημοκρατία Σέρπσκα θα αποχωρήσει με το 49% του εδάφους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Συνοψίζοντας τις σημερινές συνομιλίες με τον Vučić και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Σερβίας, τόνισε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγραδίου και άλλα έργα, όπως ο υδροηλεκτρικός σταθμός στον ποταμό Drina και η κατασκευή του μνημείου Gradina, στη μνήμη των Σέρβων θυμάτων στο Jasenovac.

Ο Dodik χαρακτήρισε την επίσκεψη υψηλού επιπέδου στη Σερβία ως “την πιο σημαντική μέχρι τώρα.”

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ο τρίτος προορισμός εξαγωγής για τη Σερβία και ο νούμερο επτά εμπορικός εταίρος, και ως εκ τούτου αποτελεί ένα μάλλον σημαντικό εταίρο.

Ισχυρίζεται ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. Τόνισε ότι είναι σημαντικό, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη και τη σταθερότητα, να αναπτυχούν οι οικονομίες και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η συνεργασία είναι η προοπτική του μέλλοντος και όχι ο πόλεμος.

Ο Vučić ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια από τη Σερβία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε τέσσερις δήμους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – Drvar, Kostajnica, Dubica και Nevesinje.

Προσέθεσε ότι οι συνομιλίες για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Trebinje είναι επίσης σημαντικές για τις οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Σερβίας, πρέπει να αφαιρεθούν 98 έως 100 εκατομμύρια ευρώ, και από τις οποίες η Σερβία θα επενδύσει άμεσα το 73-75%.

“Επενδύοντας ένα σημαντικό ποσό, η Σερβία θα προσθαπήσει να προσφέρει μεγάλα οφέλη πραγματοποιώντας αυτό το έργο, τόσο στη Δημοκρατία Σέρπσκα όσο και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και ως ιδιοκτήτης της εγκατάστασης,” δήλωσε ο Vučić.

Συζήτησαν επίσης την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου από τη Μπάνια Λούκα προς το Bijeljina και τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Sava, για την οποία η Σερβία θέλει να επενδύσει άμεσα 100 εκατομμύρια από τα απαιτούμενα 136 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Vučić, η συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς είναι “εξαιρετικά σημαντική” για τη χώρα του, και στο πλαίσιο των σχέσεων με τη Δημοκρατία Σέρπσκα, ανακοίνωσε ότι απαιτείται πολλή δουλειά για τη διατήρηση της γλώσσας και του κειμένου.

Σήμερα, ο Vučić έλαβε επίσης το βραβείο «Κλειδί της πόλης της Μπάνια Λούκα» με αφορμή την Ημέρα της Πόλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, πραγματοποιήθηκαν πολλές άλλες συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, καθώς και η σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας. /ibna