Ρουμανία: Ο Iohannis συγκαλεί το  Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας για την Ουκρανία

Ρουμανία: Ο Iohannis συγκαλεί το  Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας για την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, ανακοίνωσε πριν λίγο ότι θα ζητήσει  τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία.

Ανέφερε ότι η Ρουμανία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις, «μη φανταστεί κανείς, είπε, ότι εμείς καθόμαστε και περιμένουμε πληροφορίες από τους άλλους. Όχι, εμείς δίνουμε πληροφορίες στους άλλους, γιατί έχουμε πολύ αποτελεσματικές  υπηρεσίες σε αυτήν την περιοχή».

Επίσης σχολίασε τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Bogdan Aurescu, στη χθεσινή του συνέντευξη στο Digi 24. σχετικά με τις αναφορές στην προπαγάνδα, κατασκοπεία κλπ, ανέφερε ότι αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη και επισήμανε ότι για τη χώρα του σημαντική επιδίωξη είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό που επιθυμώ, είπε, σε αυτή τη φάση είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται συνεργασία και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, και ΕΕ, και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή των πάντων στην Ανατολική Πτέρυγα.

Ο Klaus Iohannis ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί και στο Cotroceni απόψε, τους Υπουργούς Εξωτερικών που παίρνουν μέρος στην σύνοδο της Τριμερούς για την Ουκρανία. «Εγώ στήριξα αυτήν την τριμερή, της έδωσα όλη την προσοχή και πιστεύουμε ότι είναι μια τριμερής που συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Klaus Iohannis.

Επίσης πρόσθεσε ότι συνομιλεί «πολύ και συχνά» με τον Υπουργό Εξωτερικών, Bogdan Aurescu. «Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντική και εκτιμώ ότι είναι πολύ καλή», υπογράμμισε ο Klaus Iohannis σε δηλώσεις του στο Πάρκο Vacaresti επ’ ευκαιρία της Ημέρας της Γης./ibna