Ρουμανία: Ολοκληρώθηκε το προπαρασκευαστικό συνέδριο ενόψει της Τριμερούς Ρουμανίας-Τουρκίας-Πολωνίας

Ρουμανία: Ολοκληρώθηκε το προπαρασκευαστικό συνέδριο ενόψει της Τριμερούς Ρουμανίας-Τουρκίας-Πολωνίας

Συνέδριο προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, με θέμα ”Security Challenges from the Baltic to the Black Sea Region. Vision of Romania, Poland and Turkey”, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 στο Βουκουρέστι. Στο α’ μέρος του συνεδρίου, το οποίο οργάνωσαν μέσω webex, τρία think tanks, το New Strategy Center (Ρουμανία), OSW (Πολωνία) και SETA (Τουρκία) μίλησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu και της Πολωνίας Zbigniew Rau, ενώ ο Mevlut Çavuşoğlu απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των τριών κρατών, υπό το πρίσμα των προκλήσεων για την ασφάλεια στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της κατάστασης που δημιούργησε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου, με επικεφαλίδα “The Importance of the Romania-Poland-Turkey Trilateral Cooperation in the Context of the Security Challenges Posed by the Pandemic”,  συντόνισε ο Wojciech Konończuk, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών  Σπουδών OSW.

Στην παρέμβασή του ο Bogdan Aurescu, που μίλησε πρώτος, επισήμανε την προστιθέμενη αξία της Τριμερούς στη διαχείριση των σημερινών προκλήσεων στον τομέα της ασφαλείας. Αναφέρθηκε στο σύνθετο πλαίσιο το οποίο δημιουργούν ανησυχητικές περιφερειακές εξελίξεις που επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Βαλτική, οι οποίες σήμερα,  εκδηλώνονται ιδίως στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και την υπό παράνομη κατοχή Κριμαία. Ο κ. Aurescu παρατήρησε ότι η διάδραση των τριών συμμάχων σε αυτό το σχήμα αποτελεί “ένα τρίγωνο σταθερότητας” και ένα εργαλείο συντονισμού και κοινής δράσης, προορισμένο να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και τη Συμμαχία εν τω συνόλω της.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας χαιρέτισε την πολύτιμη συνεισφορά της Πολωνίας και της Τουρκίας στην Προωθημένη Παρουσία (Forward Presence) του NATO στη Ρουμανία. Επίσης, επισήμανε ότι τα τρία κράτη μοιράζονται ένα κοινό όραμα και την αποφασιστικότητα να δράσουν στηρίζοντας τους εταίρους της γειτονίας, για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητάς τους και την αύξηση της ανθεκτικότητας μπροστά στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν. Τόνισε δε, την ανάγκη συνεχούς στήριξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών των οποίων θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος σε μια διευρυμένη σύνοδο της Τριμερούς.

Σε ό,τι αφορά στην αστάθεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Γειτονίας και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την σημασία της εδραίωσης της ανθεκτικότητάς τους.

Τέλος, ο Bogdan Aurescu εξέφρασε το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ρουμανίας για τη συνέχιση της συνεργασίας σε τριμερές σχήμα, στη βάση μιας ουσιαστικής ατζέντας και με την εφαρμογή συγκεκριμένων project, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο β’ μέρος του συνεδρίου εξετάστηκαν ζητήματα που άπτονται της άμυνας, αποτροπής και ανθεκτικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έως τη Βαλτική, τα οποία παρουσίασαν υπό το πολωνικό, τουρκικό και ρουμανικό πρίσμα η Justyna Gotkowska, Συντονίστρια Προγράμματος του OSW,  ο Muhittin Ataman, Διευθυντής Μελετών  Εξωτερικής Πολιτικής του SETA και ο Πρέσβης Cristian Diaconescu, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του New Strategy Center. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσίασε ο Murat Aslan, ερευνητής του SETA.

Το πάνελ πραγματοποιήθηκε υπό τους κανόνες του Chatham House και δεν είχε δημόσιο χαρακτήρα.

Σήμερα το βράδυ ο Aurescu, ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση εργασίας της Τριμερούς με φυσική παρουσία και την Παρασκευή η ολομέλεια, στην οποία θα προστεθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών «στην ουσία θα έχουμε, μια περιφερειακή μίνι σύνοδο κορυφής με πέντε ΥΠΕΞ που θα συζητήσουν θέματα περιφερειακής ασφάλειας» όπως επεσήμανε./ibna