Χαμηλού επιπέδου η εκπροσώπηση της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη

Χαμηλού επιπέδου η εκπροσώπηση της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη

Με χαμηλόβαθμο στέλεχός της θα εκπροσωπηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γενεύη και θα βρίσκεται στο περιθώριο καθώς τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθεται να απευθύνουν σχετική πρόσκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωση τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας στο Κυπριακό θα είναι πολύ περιορισμένος και χωρίς άμεση εμπλοκή στις άτυπες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τα πέντε μέρη στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης και σίγουρα εκτός του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν προσκλήθηκε ούτε και στην δεξίωση που προγραμματίζει να παραθέσει ο ΓΓ ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης προς τις πέντε αντιπροσωπείες.

Για τα Ηνωμένα Έθνη η άτυπη πενταμερής συνάντηση της Γενεύης την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού ή την έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση.

Αυτό που έχει καταστεί σαφές προς όλα τα μέρη και περιλαμβάνεται και στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα είναι πως πάνε στη Γενεύη προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχει ένα κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού.

Για τα Ηνωμένα Έθνη η συγκεκριμένη συνάντηση αποσκοπεί στο «να δούμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε».

Στο τέλος της τρίτης ημέρας τα Ηνωμένα Έθνη ευελπιστούν στο να υπάρξει μια κοινή δήλωση για τη συνέχιση της διαδικασίας. Το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής θα συζητηθεί στη διάρκεια των συναντήσεων στη Γενεύη.

Ως προς τα διαδικαστικά ο Γενικός Γραμματέας προγραμματίζει την πρώτη ημέρα να έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τον Προέδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar. Το βράδυ της 27ης Απριλίου θα παραθέσει δεξίωση για τις αντιπροσωπείες με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Την επομένη, 28 Απριλίου, προγραμματίζεται για το πρωί μια συνάντηση της ολομέλειας, δηλαδή με τη συμμετοχή και των πέντε αντιπροσωπειών. Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας ο ΓΓ ΟΗΕ προγραμματίζει νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες καθώς και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Το βράδυ οι πέντε μαζί με τον ΓΓ θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας.

Την 29η Απριλίου ο Antonio Guterres θα συνεχίσει τις επαφές του με τα πέντε μέρη και θα επιδιώξει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Ο ίδιος είναι διατεθειμένος εάν οι συνθήκες το επιβάλουν να παρατείνει περισσότερο την παραμονή του στη Γενεύη./ibna