Η Ρουμανία παραμένει κύριος εταίρος της Μολδαβίας, δήλωσε ο Iohannis σε συνάντηση με την Πρόεδρο Sandu

Η Ρουμανία παραμένει κύριος εταίρος της Μολδαβίας, δήλωσε ο Iohannis σε συνάντηση με την Πρόεδρο Sandu

H Ρουμανία παραμένει ο κύριος εταίρος των πολιτών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και υπό την έννοια αυτή συνεχίζει σταθερά να προσφέρει για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis κατά τη συνάντηση που είχε χθες, στο Cotroceni, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Maia Sandu.

Σε ανακοίνωση Τύπου της Ρουμανικής Προεδρίας, αναφέρεται ότι οι δύο αρχηγοί κρατών ανέλυσαν το στάδιο της εφαρμογής των project  που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρουμανίας στο Κισινάου, στις 29 Δεκεμβρίου 2020 και επισημάνθηκε ότι εφέτος το Βουκουρέστι δώρισε στη Δημοκρατία της Μολδαβίας υγειονομικό εξοπλισμό και υλικό προστασίας κατά του  COVID-19 αξίας 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και περισσότερα από 200.000 εμβόλια.

Στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η δωρεά 6.000 τόνων ντίζελ για τους γεωργούς της Μολδαβίας.

Ο Klaus Iohannis διαβεβαίωσε την Sandu για την αμέριστη στήριξη της χώρας του όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί, στο πνεύμα της Στρατηγικής εταιρικής σχέσης και των προνομιακών σχέσεων των δυο χωρών. Επίσης τη διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τη Μολδαβία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η Sandu ευχαρίστησε τη Ρουμανία για τη στήριξή της και τόνισε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί.

Οι δυο Πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διμερής διάλογος σε υψηλό επίπεδο ιδίως στα project στρατηγικής σημασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της παιδείας και της υγείας. Βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής παραμένει η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της μη αναστρέψιμης σύνδεσής της με τον ευρωπαϊκό χώρο, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ακολούθησε συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Maia Sandu με την πρόεδρο της ρουμανικής Γερουσίας, Anca Dragu, επί θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων και την ενδοοικογενειακή βία.

«Η Maia Sandu έχει την ολόπλευρη στήριξη της Ρουμανίας για τη συνέχιση της φιλοευρωπαϊκής πορείας την οποία ξεκίνησε στη χώρα της. Παραμένουμε ο κύριος εταίρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», δήλωσε η Anca Dragu.

Σε ανακοίνωση Τύπου της Ρουμανικής Γερουσίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, οι δύο αξιωματούχοι επισήμαναν τις άριστες σχέσεις των δυο λαών και κρατών στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών και του αμοιβαίου σεβασμού.

Συνάντηση είχε και ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Florin Cîţu με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Maia Sandu, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι Ρουμάνοι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας δύνανται να ανοσοποιηθούν κατά του COVID-19 σε κέντρα εμβολιασμού στη Ρουμανία, ασχέτως του αν διαμένουν ή όχι στη χώρα.

Σε μήνυμα του κ.  Cîţu στη σελίδα της Ρουμανικής Κυβέρνησης στο Facebook αναφέρεται ότι η Ρουμανία στήριξε το σύστημα υγείας και τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη δωρεά εμβολίων και υγειονομικού υλικού και θα συνεχίσει να το πράττει. Υπογράμμισε δε, ότι η Ρουμανία παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και των πολιτών της./ibna