Σερβία: Στις 26 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο Vučić, συναντήσεις με Von der Leyen και Varhelyi

Σερβία: Στις 26 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο Vučić, συναντήσεις με Von der Leyen και Varhelyi

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην ΕΕ στις 26 Απριλίου, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Tanjug από τις Βρυξέλλες.

Ο στόχος της επίσκεψης και των συνομιλιών μεταξύ του Aleksandar Vučič και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ θα είναι η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας πηγαίνει στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Josep Borelj, ο οποίος θα διοργανώσει γεύμα εργασίας για την ύπατη αντιπροσωπεία από το Βελιγράδι.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Vučić θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και έχει προγραμματιστεί επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi.

Οι πηγές του Tanjug στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας, αναπτυξιακά σχέδια στη Σερβία που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο, αλλά και την καταπολέμηση της πανδημίας και την στρατηγική του εμβολιασμού στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επίσκεψη του Προέδρου της Σερβίας στις Βρυξέλλες, η Πρέσβης της Σερβίας στην ΕΕ, Ana Hrustanović, συναντήθηκε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Miroslav Lajcak.

Η συνάντηση με τον Lajcak βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Προέδρου Vučić στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσουν για τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, η οποία πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση από την ΕΕ.

Η ΕΕ καλεί την Πρίστινα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, επιμένοντας στη “συνέχιση του διαλόγου” και σημειώνοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Πρίστινα δεν θα επηρεάσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο εργασίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας./ibna