Ρουμανία: Κατέληξαν σε συμφωνία οι κυβερνητικοί εταίροι και ανακοίνωσαν την Mihăilă για Υπουργό Υγείας

Ρουμανία: Κατέληξαν σε συμφωνία οι κυβερνητικοί εταίροι και ανακοίνωσαν την Mihăilă για Υπουργό Υγείας

Μετά από δύο γύρους συζητήσεων και όρων, που τέθηκαν εντός συνασπισμού, το PNL, το USR-PLUS και το UDMR κατέληξαν χθες σε συμφωνία. Οι ηγέτες των τριών σχηματισμών υπέγραψαν πρόσθετη πράξη στο πρωτόκολλο του συνασπισμού και ανακοίνωσαν ότι σήμερα, το όνομα της νέας υπουργού Υγείας, Ioana Mihăilă.

Το έγγραφο προβλέπει ότι οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται συναδελφικά με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών σχηματισμών που μετέχουν στον συνασπισμό και ότι η πολιτική ευθύνη αναλαμβάνεται από κοινού, με τη συμμετοχή στην απόφαση όλων των μελών του συνασπισμού και του Πρωθυπουργού. Το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα του Πρωθυπουργού για ανάκληση υπουργού ασκείται μετά από ενημέρωση του σχηματισμού που τον έχει προτείνει, στη βάση επιχειρημάτων που θα περιλαμβάνει αντικειμενική αξιολόγηση την οποία θα κάνει ο Πρωθυπουργός και μετά από συζήτηση στους κόλπους του συνασπισμού, αναφέρεται στο κείμενο.

Στο πρωτόκολλο αναφέρονται οι βασικές αρχές λειτουργίας του συνασπισμού, η ατζέντα του συνασπισμού και της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική ατζέντα και οι προτεραιότητες σε επίπεδο συνασπισμού. Αυτές είναι ο εμβολιασμός κατά του  COVID-19, η διαφάνεια, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας, η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής ειδικών συντάξεων έως το τέλος του χρόνου, η ψήφιση των νόμων για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη έως το τέλος του 2021, με σεβασμό των αρχών και των συμφωνιών που έχει κυρώσει η Ρουμανία καθώς και των συστάσεων MCV, GRECO και Επιτροπής της Βενετίας, η λειτουργία της Επιτροπής για τον εκλογικό κώδικα, το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί για την υιοθέτηση της πολιτικής θέσης και η αποκεντρωμένη εφαρμογή της, και η σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

Η Υφυπουργός Ioana Mihăilă προτάθηκε επισήμως, από το USR PLUS για το αξίωμα του Υπουργού Υγείας.

Σε δηλώσεις της η Ioana Mihăilă τόνισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η επίλυση της υγειονομικής κρίσης με συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των νοσοκομείων.
«Είμαι γιατρός, είπε, και γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση στα νοσοκομεία και τι αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μου εδώ και ένα χρόνο και πλέον. (…) Παραμένω συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβα ως υφυπουργός Υγείας». Πρόσθεσε επίσης, ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στη διάρκεια της θητείας της στην αποπολιτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Όπως ανακοίνωσε το USR PLUS, η Ioana Mihăilă γεννήθηκε το 1980, είναι ιατρός ενδοκρινολόγος, γνωστή επιχειρηματίας του ιατρικού τομέα στον νομό Bihor, όπου ξεκίνησε από το μηδέν με ένα μικρό ιατρείο, το οποίο σε μερικά χρόνια έγινε εξειδικευμένη κλινική, με δεκάδες εργαζόμενους και στο οποίο παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Για ένα διάστημα, πριν λίγα χρόνια, συντόνισε ‘ιατρικά καραβάνια’ που παρείχαν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε χωριά του νομού Bihor.

Το HotNews.ro αναφέρει, επικαλούμενο πηγές του, ότι ο Πρωθυπουργός, Florin Citu, μετέφερε στους ηγέτες του USR-PLUS πως η Ioana Mihăilă έχει τη στήριξή του υπό έναν όρο: ο Vlad Voiculescu να μην έχει καμία θέση στο υπουργείο, ούτε καν επίτιμου συμβούλου. Οι επικεφαλής του USR-PLUS τον διαβεβαίωσαν ότι η επιθυμία του θα γίνει σεβαστή./ibna