Β-Ε: Συνεχίζονται οι τριγμοί στο πολιτικό τοπίο μετά το διαβόητο non-paper

Β-Ε: Συνεχίζονται οι τριγμοί στο πολιτικό τοπίο μετά το διαβόητο non-paper

Μετά την εμφάνιση του λεγόμενου non-paper Janša, οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν μεταφερθεί σε ένα διακομματικό επίπεδο στη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) και στην Ομοσπονδία Β-Ε.

Ο Milorad Dodik, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και πρόεδρος της τριμερούς Προεδρίας της Β-Ε, προφανώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να δείξει ότι η ιδέα του σχετικά με την απόσχιση της RS από τη Β-Ε και την ύπαρξή της ως ανεξάρτητου κράτους δεν είναι πλέον άγνωστη στους ευρωπαίους πολιτικούς. Στο non-paper βλέπει ακόμη μια ευκαιρία να υλοποιήσει το σχέδιό του για, όπως τονίζει πάντα, «την ειρηνική διάλυση του κράτους που είναι μη λειτουργικό από κάθε άποψη.»

Έφτασε ακόμη και να καλέσει μια συνάντηση του κυβερνώντος συνασπισμού, μετά την οποία δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «η Εθνοσυνέλευση της RS θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας με σκοπό να διαπραγματευτεί με άλλους συστατικούς λαούς στη Β-Ε για το μέλλον του κράτους.» Προσέθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς «ξένους» και ότι οι λαοί στη Β-Ε πρέπει να αποφασίσουν για το πεπρωμένο τους. Προφανώς, η αντιπροσωπεία της RS εμμένει στη θέση της για «ειρηνική διάλυση».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του μεγαλύτερου Βοσνιακού Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης, Bakir Izetbegović, εξέφρασε μία από τις πιο συνταρακτικές δηλώσεις σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, όταν απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά ένα σενάριο πολέμου στη Β-Ε. Είπε ότι δεν μπορούσε να το πει αυτό, καθώς οι εμπειρίες του λένε το αντίθετο.

Όπως ισχυρίζεται, οι πολίτες, ειδικά οι Βόσνιοι, δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς είναι «έτοιμος να σταθεί μπροστά τους και να τους οδηγήσει στη μάχη.»

«Θα προτιμούσα να πεθάνω σήμερα παρά να επιτρέψω σε όσους διέπραξαν τη γενοκτονία να κυβερνήσουν ένα μέρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σίγουρα. Σας το λέω σήμερα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το κάνουν αυτό. Μπορούν να ξεκινήσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς θα τελειώσει,» είπε ο Izetbegović.

Ξέχασε να προσθέσει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995 δεν βρισκόταν στο στρατό και πέρασε όλο το χρόνο ως προστατευόμενος του πατέρα του, τον αείμνηστο Alija Izetbegović.

Καταρχάς, χρησιμοποίησε τον όρο «δράστες της γενοκτονίας» (“genocidaši”) αλλά με προσβλητικό τόνο. Δεν προσδιόρισε με ακρίβεια ποιοι είναι οι «genocidaši”, οπότε παραμένει ασαφές εάν αναφέρεται σε ένα μέρος ή σε ολόκληρο το σερβικό πληθυσμό της RS.

Εκτός από τα προβλήματα που προκύπτουν από τον τεράστιο αριθμό λοιμώξεων από κορωνοϊό και θανάτους που σχετίζονται με τον COVID, οι πολίτες της Β-Ε έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο για να χάσουν τον ύπνο τους τη νύχτα. Αυτό που είναι παράλογο είναι ότι ο Janez Janša και άλλοι ηγέτες της Σλοβενίας δεν επιβεβαίωσαν ποτέ την ύπαρξη αυτού του non-paper. /ibna