Κροατία: Προβλήματα στο Ζάγκρεμπ από το έντονο ενδιαφέρον για εμβολιασμό

Κροατία: Προβλήματα στο Ζάγκρεμπ από το έντονο ενδιαφέρον για εμβολιασμό

Η κροατική πρωτεύουσα του Ζάγκρεμπ πιθανότατα θα αποκτήσει ακόμη ένα σημείο εμβολιασμού, καθώς μεγάλο πλήθος ηλικιωμένων πολιτών «κατέλαβε» τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης του Ζάγκρεμπ. Πολίτες και πολιτικά κόμματα εκτόξευσαν πυρά στην κυβέρνηση για την κακή οργάνωση μαζικών εμβολιασμών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολύωρη αναμονή για τους ηλικιωμένους.

Ένα επιπλέον σημείο εμβολιασμού θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε μια κεντρική τοποθεσία σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει κάπως την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει το σημείο εμβολιασμού της Έκθεσης του Ζάγκρεμπ.

Η διάθεση εμβολίων στην Κροατία αντιμετώπισε ζητήματα τους τελευταίους μήνες, με άφθονα ζητήματα στο κομμάτι της παράδοσης και των συμβάσεων. Μερικοί πολίτες αρνούνται να λάβουν το εμβόλιο AstraZeneca λόγω πολυάριθμων αναφορών για ανησυχητικές παρενέργειες και αμφιβολιών γύρω από το εμβόλιο για άτομα άνω μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται τελευταία, και ένα δεύτερο σημείο εμβολιασμού στο Ζάγκρεμπ θα μπορούσε να να μειώσει την πίεση και να ελέγξει καλύτερα τη ροή των ατόμων που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως μεταδίδει το Poslovni Dnevnik, μετά από προβλήματα στην επίτευξη του στόχου εμβολιασμού, χθες περισσότεροι από 4.500 κάτοικοι της κροατικής πρωτεύουσας έλαβαν μια δόση του εμβολίου Pfizer. Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό εξακολουθούν να έχουν γεμάτο πρόγραμμα και σήμερα, προειδοποιώντας τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις και τα επιδημιολογικά μέτρα καθώς περιμένουν να λάβουν τα εμβόλια τους.

Σήμερα, ο Zvonimir Šostar, διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ Andrija Štampar στο Ζάγκρεμπ, θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Υπουργό Υγείας Vili Beroš σχετικά με το άνοιγμα ενός ακόμη σημείου μαζικού εμβολιασμού στο ανατολικό τμήμα του Ζάγκρεμπ, όπως ανακοίνωσε προηγουμένως στο HRT.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, την επόμενη εβδομάδα περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer αναμένεται να φτάσουν στην Κροατία, ακολουθούμενες από 175.000 που πρόκειται να εισέρχονται στη χώρα κάθε εβδομάδα του Μαΐου, με 201.240 δόσεις την τελευταία εβδομάδα.

Συνολικά 809.640 δόσεις ή 202.410 την εβδομάδα θα φτάσουν μόνο τον Ιούνιο. Για αυτές τις μεγάλες ποσότητες, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν την υποσχεθείσα ποσότητα 524.000 δόσεων AstraZeneca και τις ανακοινωμένες 100.000 δόσεις Johnson & Johnson, αναμένεται να ανεγερθούν επιπλέον σημεία μαζικού εμβολιασμού. /ibna