Κοινή δήλωση Σλοβενίας, Ιταλίας και Κροατίας για συνεργασία στη Βόρεια Αδριατική

Κοινή δήλωση Σλοβενίας, Ιταλίας και Κροατίας για συνεργασία στη Βόρεια Αδριατική

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ιταλίας, Anže Logar, Gordan Grlić Radman και Luigi Di Maio αντίστοιχα, υπέγραψαν σήμερα στο Brdo, κοντά στο Kranj, κοινή δήλωση σχετικά με την τριμερή συνεργασία στη βόρεια Αδριατική. Όπως εξήγησε ο Σλοβένος Υπουργός, το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας και για τις τρεις χώρες.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο υπουργός Logar εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση σήμερα της πρώτης φάσης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στη βόρεια Αδριατική. «Υπογράφοντας την κοινή δήλωση, θέσαμε τα θεμέλια για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας και για τις τρεις χώρες,» τόνισε.

Ο υπουργός της Σλοβενίας προσέθεσε ότι αυτός και ο Κροάτης και ο Ιταλός ομόλογοι του γνώριζαν τις συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των λιμένων της Βόρειας Αδριατικής και της από κοινού προώθησης της πλωτής οδού της Αδριατικής.

«Η Αδριατική Θάλασσα, ως ημίκλειστη θάλασσα με υψηλή πυκνότητα θαλάσσιας κυκλοφορίας και πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα, απαιτεί στενή συνεργασία και των τριών παράκτιων κρατών,» τόνισε ο Logar, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη μελλοντική συνεργασία. Προσέθεσε ότι όλα τα ανοιχτά ζητήματα είχαν επιλυθεί τη στιγμή της συμφωνίας για την κοινή δήλωση.

Η τριμερής συνεργασία μεταξύ των χωρών της βόρειας Αδριατικής ξεκίνησε πέρυσι με την ανακοίνωση από την Κροατία και την Ιταλία των σχεδίων να κηρύξουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους στην Αδριατική Θάλασσα. Το Ζάγκρεμπ και η Ρώμη ενημέρωσαν επίσης τη Σλοβενία ​​για την πρόθεσή τους η οποία, σύμφωνα με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, δεν έχει δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ.

Η Κροατία κήρυξε την ΑΟΖ της ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη στην Ιταλία. Με τη δήλωση των ΑΟΖ τους, οι δύο χώρες θα διασφαλίσουν το δικαίωμα κατασκευής τεχνητών νησιών στην Αδριατική και θα αξιοποιούν τη θαλάσσια και αιολική ενέργεια. Στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στην Τεργέστη, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών υιοθέτησαν κοινή δήλωση για τη συνεργασία στη διαχείριση της Αδριατικής, ωστόσο δεν την υπέγραψαν. Η δήλωση τονίζει ότι η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κροατία, ως χώρες που συνορεύουν με την κοινή θάλασσα, μοιράζονται το όραμα της Αδριατικής ως γέφυρας που ενώνει τους ανθρώπους στην περιοχή και ως πηγής ευημερίας για όλους.

Στις συναντήσεις με την Κροατία και την Ιταλία, η σλοβενική πλευρά τόνισε ότι η προγραμματισμένη κήρυξη των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Κροατίας και της Ιταλίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προδικάζει τα σλοβενικά δικαιώματα βάσει του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. /ibna