Τουρκία: Διεθνή Διάσκεψη για το 1915 πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας

Τουρκία: Διεθνή Διάσκεψη για το 1915 πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας διοργάνωσε «Διεθνή Διάσκεψη για τα Γεγονότα του 1915», για να συζητήσει το ιστορικό υπόβαθρο, τις νομικές πτυχές και τις τρέχουσες σκέψεις των γεγονότων του 1915.

Οι εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου, που μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκαν από τον Διευθυντή Επικοινωνιών της Προεδρίας, καθηγητή Fahrettin Altun και τον Πρόεδρο της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας, καθηγητή Birol Çetin.

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών Altun δήλωσε ότι οι ιδέες που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση θα συνέβαλλαν στην αποκάλυψη των γεγονότων, διότι η ιστορία θα μπορούσε να γίνει κατανοητή με ακρίβεια, σεμνά και με τη γενναία εμπιστοσύνη των ατόμων στην αλήθεια.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καλέσει την Αρμενική πλευρά για την σύγκλιση επιστημονικών ομάδων για την συζήτηση των γεγονότων του 1915, που μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία των Αρμενίων».

Ο Fahrettin Altun υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αρμενικές συμμορίες πρόδωσαν τη χώρα συνεργαζόμενες με τους εχθρούς που επιτίθονταν στα οθωμανικά εδάφη και υπό τις συνθήκες του πολέμου, για την προστασία των αμάχων και την υπεράσπιση της πατρίδας οι Αρμένιοι που ζούσαν σε ορισμένες περιοχές μετατοπίσθηκαν.

«Ενώ εφαρμόζοντας αυτό το μέτρο ασφαλείας, υπό τις συνθήκες ενός πολέμου που συνεχίζονταν με όλη του τη σφοδρότητα, δυστυχώς σημειώθηκαν και ανεπιθύμητα γεγονότα, υπήρξαν απώλειες ζωών και από τους Τούρκους και από τους Αρμενίους, ενώ βιώθηκαν δεινά. Αυτά που βιώθηκαν αποτέλεσαν και τα θεμέλια των συζητήσεων ακόμα και των συκοφαντιών που έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας» είπε ο Altun.

«Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια αφήγηση η οποία διαστρεβλώνει το κοινό παρελθόν των λαών Τουρκίας και Αρμενίας, οι οποίοι έζησαν μαζί για αιώνες ειρηνικά, επιχειρώντας να αντλήσει έχθρα από την ιστορία. Και αντιτασσόμαστε σε αυτή την αφήγηση» ανέφερε ο Διευθυντής Επικοινωνίας, για να προσθέσει ότι «εμείς δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα δεινά που βιώθηκαν σε κάθε γωνιά αυτών των εδαφών. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όποιο και να είναι το παρελθόν, η θρησκεία, η εθνική καταγωγή, το δόγμα τους οι άνθρωποι έζησαν αδερφικά σε αυτά τα εδάφη επί αιώνες».

Ο Altun σημείωσε ότι ο λόγος που οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το 1915 συνεχίζονται ακόμη και μετά από 100 και πλέον χρόνια είναι «η επιμονή και το πείσμα ώστε τα γεγονότα του 1915 να συζητούνται ως ένα τελείως πολιτικό και ιδεολογικό θέμα».

Ο Altun τόνισε πως κάποιοι προσπαθούν να μεταφέρουν τα γεγονότα σε πολιτικό και ιδεολογικό έδαφος και να τα καταστήσουν χρήσιμα για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς./ibna