Βόρεια Μακεδονία: Η Πορτογαλική Προεδρία ελπίζει σε πραγματοποίηση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο

Βόρεια Μακεδονία: Η Πορτογαλική Προεδρία ελπίζει σε πραγματοποίηση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο

Η Πορτογαλία, ως προεδρεύουσα εκ περιτροπής χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα πραγματοποιηθεί διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία έως το τέλος της πορτογαλικής Προεδρίας.

Η Ana Paula Zacarias, Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, εξήγησε ότι χτες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ότι οι υπουργοί συζήτησαν για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς και τη διεύρυνση γενικά.

«Θα ήθελα να πω ότι όλα τα κράτη μέλη θέλουν να δουν πρόοδο εδώ, η Προεδρία μίλησε με τις υποψήφιες χώρες και τα κράτη μέλη και με την υποστήριξη του Επιτρόπου της ΕΕ Oliver Varheliy έχουμε μιλήσει με τις βουλγαρικές αρχές», δήλωσε η Zacarias στη διάσκεψη.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία βρίσκεται στη μετεκλογική περίοδο, αλλά ότι η συζήτηση για τη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζεται για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

«Κι αυτό είναι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, να ξεκινήσουμε διακυβερνητικές διασκέψεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič, πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να υιοθετήσει αυτό το θεσμικό όργανο το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία έως το τέλος της πορτογαλικής Προεδρίας, στις 30 Ιουνίου, και να πραγματοποιήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη .

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι οι όροι πληρούνται από τη Βόρεια Μακεδονία και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να υιοθετήσουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο και να διοργανώσουμε μια διακυβερνητική διάσκεψη», δήλωσε ο Šefčovič./ibna