Νέες επικρίσεις Rama για τη μη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη Mini Schengen

Νέες επικρίσεις Rama για τη μη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη Mini Schengen

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, υπερασπίστηκε και πάλι την ιδέα της βαλκανικής mini Schengen, λέγοντας ότι μια τέτοια πρόταση θα σήμαινε την κατάργηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ιδέα για τη Βαλκανική Schengen προήλθε από τον πρώην Πρωθυπουργό της Αλβανίας Fatos Nano, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Rama το επανέφερε ως ιδέα. Επέκρινε και πάλι το Κοσσυφοπέδιο για την άρνηση του να συμμετάσχει στις περιφερειακές συζητήσεις στα Βαλκάνια για το θέμα.

«Το επανέφερα επειδή δημιουργήθηκαν οι συνθήκες. Δεν το αποδέχτηκαν. Η περιφερειακή Schengen σημαίνει την κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, αλλά έως ότου το ανακαλύψουν εκείνοι στο Κοσσυφοπέδιο, θα έχουν περάσει χρόνια και το Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί θα έχουν χάσει χρόνο», δήλωσε ο Rama στο “EuroNews Albania”.

Ο Rama δήλωσε ότι για το Κοσσυφοπέδιο, ο διάλογος με τη Σερβία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα τόσο από οικονομικής όσο και κοινωνικής άποψη.

«Για μένα, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου χωρίς το θάρρος και την αποφασιστικότητα να τερματιστεί ο διάλογος είναι ζοφερό όχι από την άποψη της ανεξαρτησίας αλλά από την άποψη των δυνατοτήτων που μπορούν να διατεθούν για να ανεβάσουν το Κοσσυφοπέδιο σε άλλο επίπεδο από οικονομική και κοινωνική άποψη», πρόσθεσε.

Ο Rama αρνήθηκε και πάλι να μιλήσει για τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti. Είπε ότι θα το κάνει αυτό μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου στην Αλβανία./ibna