Β-Ε: Συμφωνία ΕΕ και ΕΤΕπ για αναβάθμιση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης σε δύο δήμους

Β-Ε: Συμφωνία ΕΕ και ΕΤΕπ για αναβάθμιση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης σε δύο δήμους

Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκριναν επιχορήγηση 2,1 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Jajce και στο Zvornik στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η ΕΤΕπ υπέγραψε επιχορήγηση 2,1 εκατ. Ευρώ από την ΕΕ με τη Β-Ε για τη χρηματοδότηση της κατασκευής συστημάτων λυμάτων και πόσιμου νερού στους δήμους Jajce και Zvornik. Αυτή η επένδυση θα συμβάλει στη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής νερού και αποχέτευσης και θα αναπτύξει νέα συστήματα που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα των πηγαδιών νερού και θα μειώσουν τις απώλειες νερού. Ο στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από τη ρύπανση των υδάτων, καθώς και η διασφάλιση αξιόπιστων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για περίπου 93.000 άτομα.

«Η επιχορήγηση της ΕΕ θα προορίζεται για κατασκευαστικά έργα για επενδύσεις ύδρευσης στη δεξιά όχθη του ποταμού Vrbas, και θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των απωλειών νερού στο υπάρχον σύστημα ύδρευσης Resnik στο Jajce. Στην πόλη Zvornik, η επενδυτική επιχορήγηση θα διατεθεί για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για το Tabanci και ενός συστήματος παροχής νερού στο Lokanj-Pilica. Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν μέρος ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πλαισίου των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) το 2019 για τη στήριξη της εφαρμογής των προγραμμάτων «Νερό και αποχέτευση» στην Ομοσπονδία και στη Δημοκρατία Σέρπσκα της Β-Ε,» σημειώνει η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε σε δελτίο τύπου.

Ο Πρέσβης της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Johan Sattler δήλωσε ότι με αυτές τις επιχορηγήσεις η ΕΕ θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παροχής νερού και επεξεργασίας λυμάτων στους δήμους Jajce και Zvornik. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να μειώσουμε τη ρύπανση των υδάτων και να βελτιώσουμε το πόσιμο νερό, και τον Δεκέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτικά μέσα προενταξιακής βοήθειας (IPA) για τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων ύδρευσης και αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Β-Ε,» είπε ο Σάτλερ.

«Μία από τις προτεραιότητες της ΕΤΕπ είναι να βελτιώσει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων και να βοηθήσει την περιοχή να κινηθεί προς πιο βιώσιμες περιβαλλοντικές λύσεις. Αυτή η επένδυση θα αυξήσει την ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικές καταστροφές, παρέχοντας ασφαλέστερες συνθήκες υγιεινής και μειώνοντας τη ρύπανση των υδάτων στο Jajce, στο Zvornik και στους γύρω δήμους. Οι συμφωνίες επιχορήγησης που υπογράφουμε σήμερα θα συμπληρώσουν τη χρηματοδότηση δύο ήδη υπογεγραμμένων δανείων της ΕΤΕπ στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες ήδη ωφελούν πολλούς δήμους,» δήλωσε η Lilyana Pavlova, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Β-Ε Vjekoslav Bevanda είπε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί γενικά έργα που είναι αποτέλεσμα κοινών αναγκών. Αυτή τη φορά, προσέθεσε, έχουν εξασφαλίσει επιπλέον κεφάλαια για τη βελτίωση της παροχής νερού στο Jajce και στο Zvornik, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα με πόσιμο νερό και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά τα κεφάλαια θα βοηθήσουν στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, και αυτό είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτών των έργων.

Μέχρι σήμερα, η ΕΤΕπ έχει επενδύσει 240 εκατομμύρια ευρώ σε συστήματα υποδομής νερού και αποχέτευσης και σε συστήματα πλημμύρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) παρέχει χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια σε στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, των μεταφορών και της ψηφιακής υποδομής. Υποστηρίζει επίσης πρωτοβουλίες ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. /ibna