Έτοιμη η Ρουμανία για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού

Έτοιμη η Ρουμανία για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού

Ο Υφυπουργός Τουρισμού,  Paul Ene, δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό που ετοιμάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αν θα αργήσει η λήψη απόφασης σε επίπεδο ΕΕ, θα διεξάγει διμερείς συνομιλίες με διάφορα κράτη για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των τουριστών.

Ανέφερε ότι η Ρουμανία διαθέτει “ευτυχώς” μια online βάση δεδομένων προσπελάσιμη σε όσους εμβολιάστηκαν και η ενσωμάτωσή της σε μια κοινή βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ θα ήταν αρκετά εύκολη. Πρακτικά είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τα δεδομένα, δήλωσε ο Ene σε συζήτηση για το θέμα της πράσινης ψηφιακής βεβαίωσης που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στη Ρουμανία.

Διμερείς συνομιλίες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να διεξαχθούν με τα κ-μ κατά το πρότυπο εκείνων με την Ελλάδα, αλλά και με χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ισραήλ. Επίσης, υποστήριξε ότι η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση του πιστοποιητικού αυτού είναι “αρκετά αργά”, επιμένοντας ότι στη Ρουμανία αυτό δύναται να εφαρμοστεί νωρίτερα./ibna