Βουλγαρία: Ασαφές το τοπίο για το σχηματισμό κυβέρνησης

Βουλγαρία: Ασαφές το τοπίο για το σχηματισμό κυβέρνησης

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev θα αναθέσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στην 45η Εθνοσυνέλευσης του GERB-SDS, ανακοίνωσε από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας.

Οι αβεβαιότητες σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης παραμένουν μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις που διεξήγαγε την Δευτέρα ο Πρόεδρος Rumen Radev με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο στην νέα 45η Εθνοσυνέλευση

«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο αρχιτέκτονας ενός μελλοντικού συνασπισμού και κυβέρνησης. Δεν θέλω να εμπλέξω τον προεδρικό θεσμό σε αυτήν τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αποκλειστικά ευθύνη του κοινοβουλίου και των κομμάτων εκεί. Ο ρόλος μου είναι να προσφέρω μια πλατφόρμα διαλόγου, το οποίο κάνω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ανώτατος Άρχοντας κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Στο Προεδρικό Γραφείο πρώτο προήλθε το GERB, καθώς είναι και πάλι η ηγέτιδα δύναμη στο κοινοβούλιο επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά τους να προτείνουν σχέδιο υπουργικού συμβουλίου. Για πρώτη φορά, δεν θα ηγηθεί ο ηγέτης του κόμματος Boyko Borissov, με τον Daniel Mitov να προτείνεται για πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος θα παραδώσει την πρώτη από τις διερευνητικές εντολές στο GERB την Τρίτη 20 Απριλίου.

Προς το παρόν, είναι σαφές ότι καμία από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν θα το υποστηρίξει, κάτι που αποκλείει όλες τις επιλογές για τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 121 βουλευτών από τον συνασπισμό GERB / SDS​​, καθώς από μόνοι τους έχουν μόνο 75 βουλευτές.

Εάν δεν έχουν εκ των προτέρων υποστήριξη, το κόμμα θα επιστρέψει την εντολή, κατέστη σαφές στις σημερινές συνομιλίες.

«Είμαστε έτοιμοι για την διακυβέρνηση, για την αντιπολίτευση και για νέες εκλογές», δήλωσε η Denislava Atanasova, Πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η δεύτερη πολιτική δύναμη «Υπάρχει τέτοιος λαός», με επικεφαλής τον δημοφιλή τηλεοπτικό παρουσιαστή Slavi Trifonov, μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η μόνη που λαμβάνοντας την εντολή μπορεί να εκλεγεί κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί του στις σημερινές διαβουλεύσεις ήταν και πάλι συνοπτικοί. «Θα κάνουμε αυτό που είπαμε πριν από τις εκλογές. Δεν θα συνάψουμε συνασπισμούς με τα συστημικά κόμματα», επεσήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος Toshko Yordanov, σύμφωνα με τον οποίο, εάν επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης, θα είναι μαζί με τα άλλα δύο κόμματα διαμαρτυρίας τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» και το «Σήκω Πάνω! Έξω τα Μούτρα!» «Όταν φτάσει η εντολή, θα σας δώσω μια απάντηση», πρόσθεσε.

Την υποστήριξη προς τα κόμματα διαμαρτυρίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης δηλώθηκε επίσης από το μειονοτικό MRF, το οποίο βασίζεται στα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών ως επιθυμία για αλλαγή στους ψηφοφόρους.

Το BSP είναι επίσης έτοιμο να υποστηρίξει ένα υπουργικό συμβούλιο με εντολή στον σχηματισμό «Υπάρχει τέτοιος λαός» χωρίς να συμμετάσχει σε αυτό, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Θα λάβει επί της αρχής την υποστήριξη μας για αυτό, σε 4 πολιτικές κατευθύνσεις χωρίς να συμμετάσχουμε. Εάν δεν μας προσκαλέσουν από το «Υπάρχει τέτοιος λαός», καλή τύχη», είπε χτες η ηγέτης του BSP Kornelia Ninova. «Εάν όλοι τηρήσουν αυτά που υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές, θα υπάρξει κοινό έδαφος», συμπλήρωσε.

Τα κόμματα «Δημοκρατική Βουλγαρία» και “Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα!”, δήλωσαν επίσης ότι θα υποστηρίξουν επί της αρχής μια τέτοια Κυβέρνηση./ibna