Ρουμανία: Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση από την αποπομπή του Υπουργού Υγείας

Ρουμανία: Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση από την αποπομπή του Υπουργού Υγείας

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στον κυβερνητικό συνασπισμό συνεχίζεται. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αποπομπή του Υπουργού Υγείας  Vlad Voiculescu, το PNL και το USR-PLUS δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία. Οι Φιλελεύθεροι συνέπτυξαν γραμμές γύρω από τον Florin Citu καθώς το USR-PLUS δηλώνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πια τη στήριξή του. Κατόπιν αιτήματος του USR-PLUS, ο κυβερνητικός συνασπισμός συνεδριάζει από τις 17.00 (τοπική ώρα).

Οι ηγέτες του  USR-PLUS σκοπεύουν να ζητήσουν από τους Φιλελεύθερους μια νέα πολιτική συμφωνία που να προβλέπει επακριβώς τη διαδικασία που θα ακολουθείται στην περίπτωση ανασχηματισμού αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η πρόταση φέρεται να έχει διατυπωθεί από τον Dacian  Cioloș και τελεί ακόμα υπό συζήτηση.

Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του  PNL. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του κόμματος Ludovic Orban τόνισε ότι το PNL είναι σοβαρό κόμμα που ενεργεί με γνώμονα την χρηστή διακυβέρνηση. Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει της πλήρους στήριξης του κόμματος. Είμαστε συνεπείς, είπε ο Orban, και συνεχίζουμε την πορεία μας. Επίσης, ζήτησε από τους Φιλελεύθερους “να μην παίζουν το παιχνίδι του USR-PLUS”. Όποιος υπουργός επιτίθεται στην κυβέρνηση, πρέπει να φύγει, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Cîțu στις δηλώσεις του τόνισε ότι, κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στο στάδιο που έχει φτάσει η εκστρατεία εμβολιασμού και τα μέτρα που θα λάβει, τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα PNRR, προκειμένου αυτό να είναι αντιπροσωπευτικό του αναπτυξιακού οράματος του συνασπισμού, και τις προβλέψεις του οίκου αξιολογήσεων S&P. Ο Citu διαβεβαίωσε όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι η αξιολόγησή τους θα γίνεται στη βάση όσων πράττουν και όχι στη βάση όσων λένε.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Π.Γ. του PNL η α’ αντιπρόεδρος Raluca Turcan τόνισε ότι “όσο έχουμε Πρωθυπουργό, αυτός πρέπει να χαίρει σεβασμού και έχει κάθε δικαίωμα να κάνει χρήση των εξουσιών του. Ο Συνασπισμός πρέπει να δείξει ψυχραιμία και να αρχίσει να παρουσιάζει στους πολίτες τα αποτελέσματα που πετυχαίνουν οι υπουργοί στους τομείς δράσης τους. Πιστεύω ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς περισσότερη υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, να φέρουμε εις πέρας ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην άνοδο της ποιότητας ζωής”, δήλωσε η Turcan απαντώντας στη ερώτηση πώς επιλύεται η κρίση στον συνασπισμό.

Ερωτηθείσα για το έγγραφο του υπουργείου Υγείας και την αντιπαράθεση στο θέμα της υποεκτίμησης των θανάτων από  COVID-19, η Turcan απάντησε ότι «το  ping-pong δηλώσεων από έναν πρώην υπουργό προς έναν  Πρωθυπουργό που ασκεί τα καθήκοντά του πιστεύω ότι κάνει πολύ κακό, όχι αναγκαστικά στα άτομα που κατέχουν υπουργικά αξιώματα, αλλά σε εκείνους που έχουν το βλέμμα στραμμένο σε αυτόν τον συνασπισμό, που έχει μια δουλειά να κάνει: Μεταρρυθμίσεις και καλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες».

O αντιπρόεδρος του PNL και ευρωβουλευτής Rares Bogdan δήλωσε ότι οι ηγέτες του PNL δεν συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis από το ξέσπασμα της κρίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως ο πρόεδρος του USR Dan Barna συνομίλησε μαζί του την Πέμπτη. «Ο Klaus Iohannis (…) γνωρίζει ότι η Ρουμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση (…) Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πολύ στενοχωρημένος γιατί επιθυμεί μεταρρυθμίσεις (…) Εμείς, στο PNL, δεν συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο», δήλωσε ο Bogdan. Σχολίασε δε, ότι κανείς δεν θα είχε κάνει τόση υπομονή με τον πρώην Υπουργό Υγείας όση έκανε ο Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας, αναφερόμενο στην απόφαση της Andreea Moldovan ως Υφυπουργού, σχετικά με την επαλήθευση του αριθμού των κρουσμάτων COVID, τόνισε ότι πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο και όχι εντολή ή οδηγία, διοικητικό έγγραφο με κανονιστικό ή ατομικό χαρακτήρα, και ότι στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομάδα εργασίας που να έχει συγκροτηθεί νόμιμα, η οποία να επαληθεύει τις αναφορές των θανάτων  από COVID-19. Ζήτησε δε από τον Vlad Voiculescu «να πάψει να διασπείρει δημόσια ψευδείς πληροφορίες και αβάσιμες υποθέσεις».

Ο Πρωθυπουργός αναμένει από το USR PLUS το προτεινόμενο πρόσωπο για το υπουργείο Υγείας. Πολιτικές πηγές ανέφεραν στο News.ro ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ο ιατρός Radu Lupescu, ο οποίος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, για την εμπλοκή του στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Άλλη επιλογή που εξετάζει το PLUS είναι η Υφυπουργός Υγείας Ioana Mihăilă. Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του ιατρού Adrian Wiener (USR) ως πιθανού αντικαταστάτη του Vlad Voiculescu, όμως το πόστο έχει περιέλθει στο PLUS.

Το UDMR έχει ανακοινώσει από την έναρξη της κρίσης ότι στηρίζει τον Πρωθυπουργό,  Florin Cîțu.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου πότε θα καταθέσει το PSD πρόταση μομφής, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Radu Oprea, δήλωσε ότι «Όλα τα εξαρτηθούν από αυτό που θα αποφασίσουν σήμερα, οι κυβερνώντες, διότι αν το USR-PLUS θελήσει να βγει από την κυβέρνηση, η πρόταση μομφής χάνει το νόημά της. Βεβαίως το PSD δεν θα ψηφίσει επ’ ουδενί μια νέα κυβέρνηση Cîţu και επίσης δεν θα στηρίξουμε καμία κυβέρνηση μειοψηφίας»./ibna