Β-Ε: Μετακίνηση μεταναστών από εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις σε προσωρινά Κέντρα Υποδοχής

Β-Ε: Μετακίνηση μεταναστών από εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις σε προσωρινά Κέντρα Υποδοχής

Η Υπηρεσία Υποθέσεων Αλλοδαπών της Β-Ε μετεγκατέστησε εννέα οικογένειες μεταναστών από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην περιοχή του καντονιού Una-Sana στα τοπικά στρατόπεδα μεταναστών του Sedra και του Borici, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας μεταναστών που διαμένουν στη χώρα.

«Αποφασίστηκε ότι εννέα οικογένειες, συνολικά 43 άτομα συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών, παρέμεναν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης στην τοποθεσία Bosanska Bojna, κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Κροατίας. Η υπηρεσία ξεκίνησε και συντονίζει αμέσως μια σειρά δραστηριοτήτων για τη μετεγκατάσταση τους από την εν λόγω τοποθεσία, τοποθετώντας τους στα προσωρινά κέντρα υποδοχής «Sedra» στο Cazin και «Borici» στο Bihac, τα οποία προορίζονται επίσης για διαμονή οικογενειών και ευάλωτων κατηγοριών μεταναστών,» Δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας για Υποθέσεις Αλλοδαπών της Β-Ε, Mirsad Buzar.

Όλες οι δραστηριότητες μετεγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Συνοριακή Αστυνομία της Β-Ε και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ οι οικογένειες υποβλήθηκαν αμέσως σε ιατρικούς ελέγχους και τοποθετήθηκαν στις μονάδες απομόνωσης αυτών των κέντρων, σύμφωνα με το επιδημιολογικό πρωτόκολλο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πρόσφατα, ο ΔΟΜ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε), μαζί με την Υπηρεσία Υποθέσεων Αλλοδαπών (SFA), διεξήγαγαν πιλοτική συλλογή δεδομένων για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη χώρα. Ο σκοπός του έργου ήταν να παράσχει μια εκτίμηση του πληθυσμού των μεταναστών που δεν έχει φιλοξενηθεί ή εγγραφεί σε κανένα επίσημο Προσωρινό Κέντρο Υποδοχής (ΠΚΥ) οποιαδήποτε στιγμή. Συγκροτήθηκαν δέκα ομάδες απαρτιζόμενες από συνολικά 36 απογραφείς, εκ των οποίων 17 ήταν άνδρες και 19 γυναίκες. Η συλλογή δεδομένων υλοποιήθηκε σε 4 καντόνια, για συνολικά 76 τοποθεσίες: 46 τοποθεσίες σε 8 δήμους στο καντόνι Una-Sana, 17 τοποθεσίες σε 6 δήμους στο Καντόνι του Σεράγεβο, 5 τοποθεσίες σε έναν δήμο στον Καντόνι Ερζεγοβίνης-Neretva, και 16 τοποθεσίες σε 12 δήμους στο καντόνι Tuzla.

«Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στις περιοχές που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα ήταν 1.927, εκ των οποίων 1.754 δήλωσαν ότι δεν φιλοξενούνταν σε κανένα από τα επίσημα ΠΚΥ στη Β-Ε. Τα περισσότερα άτομα εκτός ΠΚΥ στη Β-Ε ήταν Αφγανοί (42%) και Πακιστανοί ( 29%). Συνολικά, αυτές οι δύο εθνικές ομάδες αποτελούν το 71% του συνολικού πληθυσμού μεταναστών χωρίς διαμονή σε ΠΚΥ. Άλλες εθνικότητες περιλαμβάνουν το Μαρόκο, την Αλγερία, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το Ιράκ, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, τα Παλαιστινιακά εδάφη, τη Σομαλία και το Σουδάν,» ανακοίνωσε ο ΔΟΜ. /ibna