ΕΕ: Η αναδιάρθρωση των συνόρων θα οδηγούσε σε νέες αιματοχυσίες και απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή

ΕΕ: Η αναδιάρθρωση των συνόρων θα οδηγούσε σε νέες αιματοχυσίες και απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή

Η Επιτροπή των Πρέσβεων προειδοποίησε με ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης ότι το non paper που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή αυτές τις μέρες ήταν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε «καταστροφική χιονοστιβάδα που προκαλείται από μια μικρή χιονόμπαλα»

Η Επιτροπή των Πρέσβεων παρακολουθεί στενά τις αρχικές αντιδράσεις, αντιλήψεις, προβληματισμούς και σχόλια σχετικά με την γέννηση του non paper, το οποίο υποστηρίζει αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων. Φαίνεται ότι προέρχεται από τη φιλική Σλοβενία ​​και τον πρωθυπουργό της, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο. Το γεγονός είναι ότι τοποθετούνται σε έγγραφο βασικές θέσεις με τη μορφή μιας εξαιρετικά επικίνδυνης ιδέας, η οποία, όπως και στο Rasomon της διάσημης ταινίας, ακολουθήθηκε από διάφορες αντικρουόμενες δηλώσεις, ανέφερε η δήλωση.

Η Επιτροπή επισημαίνει με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία το γεγονός ότι ορισμένες από τις χώρες των Βαλκανίων, που είναι τώρα πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, βρίσκονται σε έγγραφο, προβάλλοντας καταστάσεις που δεν πρέπει και δεν μπορούν να επιλυθούν με λύσεις σε απομονωμένους ευρωπαϊκούς κύκλους ή / και τις αρχειοθήκες κάποιου. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εκτιμά ιδιαίτερα την ταχεία ανταπόκριση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θυμίζει τις βασικές συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων και που πρέπει να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα.

Το Συμβούλιο επιμένει ότι ο εθνοκεντρισμός, ο εθνικισμός και η αναδιαμόρφωση των συνόρων θα οδηγούσαν σε νέα αιματοχυσία με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Επιτροπή των Πρέσβεων προειδοποιεί ότι το non paper είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που θα μπορούσε να μετατραπεί σε «καταστροφική χιονοστιβάδα που προκαλείται από μια μικρή χιονόμπαλα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των Πρέσβεων της ΕΕ./ibna