Σερβία: Διακομματικός διάλογος προς όφελος των πολιτών της Σερβίας, αναφέρει επιστολή του διαμεσολαβητή του ΕΚ

Σερβία: Διακομματικός διάλογος προς όφελος των πολιτών της Σερβίας, αναφέρει επιστολή του διαμεσολαβητή του ΕΚ

Η διαδικασία του διακομματικού διαλόγου, με τη διαμεσολάβηση από κοινού της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα προόδου σήμερα, όπως αναφέρει η Blic, δημοσιεύοντας την επιστολή του διαμεσολαβητή του ΕΚ.

Μετά την έναρξη του διαλόγου την 1η Μαρτίου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη φάση διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτή η συμβουλευτική φάση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας σταθερής και ρεαλιστικής ατζέντας για τον διακομματικό διάλογο και τον εντοπισμό όλων αυτών των στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη πολιτικής συναίνεσης. Θα συζητήσουμε, και το πιο σημαντικό, θα ακούσουμε προσεκτικά τι έχουν να πουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην Εθνοσυνέλευση και οι πολιτικές πλατφόρμες που βρίσκονται επί του παρόντος εκτός του κοινοβουλίου για ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη δημοκρατία της Σερβίας.

Αυτή την εβδομάδα, θα συναντηθούμε ατομικά με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Εθνοσυνέλευση, και μετά το Πάσχα, θα έχουμε ατομικές συναντήσεις με τις πλατφόρμες της αντιπολίτευσης που είχαν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στις τελευταίες γενικές εκλογές. Είναι σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες στο διάλογο να προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Αυτές οι μεμονωμένες συναντήσεις θα μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε το επίπεδο της δέσμευσης, της ετοιμότητας και της ικανότητας επίτευξης συναίνεσης προκειμένου να βελτιώσουμε το πολιτικό κλίμα πριν από τις επόμενες εκλογές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πολίτες της Σερβίας αξίζουν την ευκαιρία να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην εκλογική διαδικασία που είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και δίκαιη, καθώς και να ενημερωθούν σωστά για τα διάφορα πολιτικά προγράμματα και θέσεις που έχουν λάβει τα κόμματα ή οι πλατφόρμες που συμμετέχουν. Από αυτήν την άποψη, βασιζόμαστε στην κυβέρνηση, την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη και να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτή η διαδικασία βασίζεται στη συνεργασία, τη συναίνεση και την εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ivica Dačić, μεσολαβεί επίσης σε αυτήν. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξή του, καθώς και για την υποστήριξη της Εθνοσυνέλευσης και των υπηρεσιών της, που είναι το κλειδί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ivica Dačić τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να αναπτύξουμε μια ρεαλιστική ατζέντα για τον διακομματικό διάλογο και να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα.

Αυτή η γόνιμη συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση βοήθησε κατά την πρώτη φάση του διακομματικού διαλόγου το 2019, όταν συνεργαστήκαμε με πολιτικούς παράγοντες και την κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο και καταλήξαμε σε συναίνεση για ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που απαιτούνται για τη βελτίωση των εκλογικών συνθηκών . Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης εκλογών του ODIHR, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δεύτερη φάση του διακομματικού διαλόγου και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βασική ιδέα που την διέπει, παρόμοια με την πρώτη φάση, είναι η παροχή μιας πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κομμάτων ή πλατφορμών προκειμένου να εξευρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις μέσω συναίνεσης σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος που είναι βασικά για την ανάπτυξη μιας πλουραλιστικής και αξιόπιστης δημοκρατίας.

Σε αυτήν τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει το ρόλο του με μεγάλη μετριοφροσύνη. Δεν είμαστε εδώ για να φέρουμε έτοιμες λύσεις ή να επιβάλουμε ή να υποστηρίξουμε τις θέσεις ενός ή άλλου πολιτικού κόμματος. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη σύνθετη διαδικασία, και ως πολιτικοί και αφοσιωμένοι δημοκράτες, πιστεύουμε ότι χωρίς διάλογο και βούληση για συμβιβασμό, δεν θα υπάρξει επιτυχής δημοκρατική διαδικασία που θα αντιμετωπίσει τα κύρια προβλήματα στις κοινωνίες μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της υποστηρίζουν σθεναρά τη διακομματική διαδικασία διαλόγου. Η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πολλές φορές τον διάλογο. Μέσω της έγκρισης του ψηφίσματος για την έκθεση προόδου της Σερβίας για την περίοδο 2019-2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει και δίνει ισχυρή εντολή στην ομάδα διαμεσολάβησης για να βοηθήσει την Εθνοσυνέλευση στις προσπάθειές της να οικοδομήσει συναίνεση και εμπιστοσύνη σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτήν τη διαδικασία και εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Η τελική μας επιθυμία είναι να βοηθήσουμε στην επίτευξη περαιτέρω προόδου για τη Σερβία και τους πολίτες της όσον αφορά τον ευρωπαϊκό δρόμο μέσω αυτής της διαδικασίας, καταλήγει η επιστολή./ibna