Βουλγαρία: Από τη Δευτέρα ξεκινάει ο Πρόεδρος τη διαδικασία των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό Κυβέρνησης

Βουλγαρία: Από τη Δευτέρα ξεκινάει ο Πρόεδρος τη διαδικασία των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό Κυβέρνησης

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, τη Δευτέρα, 19η Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev θα διεξαγάγει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της 45ης Εθνοσυνέλευσης, πριν δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού GERB/Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων. Μέχρι το τέλος της ημέρας με τον Πρόεδρο θα συναντηθούν και εκπρόσωποι του συνασπισμού «Υπάρχει τέτοιος λαός», του συνασπισμού «BSP για τη Βουλγαρία», του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), του συνασπισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία» και του συνασπισμού «Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα!».

Νωρίτερα στην Εθνοσυνέλευση μετά από συνεχόμενες διαμάχες για τη διαδικασία η Βουλή δέχθηκε την παραίτηση της τρίτης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Boyko Borissov. Η απόφαση λήφθηκε με 156 ψήφους «υπέρ». Οι βουλευτές του πρώην κυβερνώντος κόμματος GERB δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία, παρόλο που ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, η παραίτηση της κυβέρνησης υποβλήθηκε ήδη από την πρώτη ημέρα του νεοσυσταθέντος κοινοβουλίου. Το έγγραφο κατατέθηκε από τη διοίκηση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή, χωρίς ο πρωθυπουργός ή μέλη της κυβέρνησης να παραβρεθούν στον νομοθετικό θεσμό, πράγμα που προκάλεσε πολλές κριτικές και σχόλια. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εργάζεται μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα οι βουλευτές ενέκριναν τη σύσταση Προσωρινής Επιτροπής Ελέγχου Καταχρήσεων. Ο σκοπός της είναι να κάνει έλεγχο για καταχρήσεις χρηματικών πόρων από την κυβέρνηση του Boyko Borissov, τα υπουργεία, τα κρατικά όργανα και τις κρατικές επιχειρήσεις. 214 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων του συνασπισμού GERB/Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, υποστήριξαν την πρόταση. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η Maya Manolova από τον συνασπισμό «Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα!». Θα ελεγχθεί περίοδος 10 χρονών. Οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση του συνασπισμού GERB/Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων η επιτροπή να είναι μόνιμη. Η επιτροπή θα έχει 18 μέλη, τρία από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα.

Επίσης χωρίς τις ψήφους του GERB, μετά από πρόταση της Maya Manolova, το κοινοβούλιο υποχρέωσε τον Boyko Borissov να παρουσιαστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στις 21 Απριλίου και να παρουσιάσει το Σχέδιο Σταθερότητας της Βουλγαρίας. Ο Borissov έπρεπε να παρουσιάσει το σχέδιο σήμερα, αλλά αφότου ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα πάρει άδεια, αυτό δεν συνέβη./ibna