Τουρκία: Ένταση μεταξύ Δένδια Cavusoglu στην κοινή συνέντευξη τύπου

Τουρκία: Ένταση μεταξύ Δένδια Cavusoglu στην κοινή συνέντευξη τύπου

Μια κατά τ’ άλλα θετική όπως αξιολογήθηκε και από τις δυο πλευρές επίσκεψη στην Άγκυρα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατέληξε σε διαμάχη μπροστά στις κάμερες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας.

Τίποτα δεν έδειχνε πως η κατάσταση θα ξέφευγε στις κοινές δηλώσεις μεταξύ των δύο ομολόγων καθώς το κλίμα που επικρατούσε έδειχνε να είναι αρκετά θετικό. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Recep Tayyip Erdogan όπου ο Τούρκος Πρόεδρο εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κλίμα χάλασε όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη.

«Έχουμε μειονότητες και στην Ελλάδα και την Τουρκία, μιλήσαμε για τους Τούρκους στη Θράκη. Από την μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση κάναμε πολλά για τις μειονότητες στην Τουρκία και πολλά θετικά βήματα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του επανέλαβε πως η μειονότητα  είναι μουσουλμανική.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης. Και τη Λοζάνη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λοζάνη ισχύει και θα ισχύει» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επόμενο σημείο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών ήταν το μεταναστευτικό, η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τον Mevlut Cavusoglu να μην δέχεται πως γίνονται παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε όπως αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας παίρνοντας εκ νέου τον λόγο τόνισε πως η «Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από την Τουρκία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό υπενθυμίζοντας τα όσα έγιναν στον Έβρο. Παράλληλα αιτιολόγησε για ποιο λόγο δεν γίνεται την αποστρατικοποίηση των νησιών.

«Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;  Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Κάπου εκεί έληξε η on camera αντιπαράθεση των δυο Υπουργών οι οποίοι στην συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο «ιφτάρ», χωρίς να γίνει μέχρι τώρα γνωστό αν ηρέμησαν τα πνεύματα κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Για την συνάντηση του Mevlut Çavuşoğlu με τον Έλληνα ομόλογο του στην επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι, «ο Υπουργός Çavuşoğlu τόνισε ότι συζήτησαν εκκρεμή θέματα, τα προβλήματα της μειονότητας μας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και τα περιφερειακά ζητήματα, ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο με τον Έλληνα ομόλογό του και ότι αναμένουμε μια πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα./ibna