Τουρκία: Συναντήσεις με Erdogan και Çavuşoğlu θα έχει ο Δένδιας στην Άγκυρα

Τουρκία: Συναντήσεις με Erdogan και Çavuşoğlu θα έχει ο Δένδιας στην Άγκυρα

Τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια υποδέχεται σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu, όπου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει μετά, προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού.

Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη των συνομιλίων, αναμένεται συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdogan.

Από Ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu, το πρωί παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σε ερώτηση για την σημερινή συνάντηση και τι αναμένει η Τουρκική πλευρά όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και την ένταση που υπάρχει ο Çavuşoğlu, είπε ότι

«με την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά τεταμένα. Δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργήσουμε τους μηχανισμούς που υπάρχουν εδώ και πέντε χρόνια. Δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ‘συμβουλευτικών συνομιλιών’ μας, που ήταν γνωστές ως διερευνητικές συνομιλίες, καθώς και της συνεδρίασης του ‘Ανωτάτου Στρατηγικού Συμβουλίου’ μας και των πολιτικών διαβουλεύσεων».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «πρέπει να είμαι σαφής. δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Είναι η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει συνεδρίαση του ‘Ανωτάτου Στρατηγικού Συμβουλίου’. Δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω τη σημερινή κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Τσίπρα δεν απηύθυνε ποτέ την πρόσκληση με τον ίδιο τρόπο. Η τελευταία φορά που το κάναμε ήταν στη Σμύρνη. Και πάλι, κατά την περίοδο Τσίπρα, οι διερευνητικές συνομιλίες δυστυχώς ανεστάλησαν. Στη συνέχεια, μετά τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, που απέκλεισαν την Τουρκία, τα αντίμετρα στα οποία προέβη η Τουρκία έκαναν την κατάσταση λίγο πιο τεταμένη. Η ΕΕ ενεπλάκη. Άλλες χώρες αρχίσαν να εμπλέκονται. Πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Φυσικά, ενδέχεται να μην είμαστε σε θέση να χειριστούμε όλα τα θέματα σε μια συνάντηση ή σε αρκετές συναντήσεις. Αλλά τουλάχιστον μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα και να κάνουμε προσεγγίσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και διαφορές. Με αυτήν την κατανόηση, ο διάλογος μας με την Ελλάδα ξανάρχισε πρόσφατα. Όπως γνωρίζετε, οι ‘συμβουλευτικές συζητήσεις’ πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αθήνα. Πραγματοποιήσαμε επίσης συζητήσεις πολιτικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών».

«Τώρα ο Δένδιας έρχεται στην Τουρκία. Αυτή η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, αλλά του ζήτησα να έρθει σήμερα λόγω των συναντήσεων του ΝΑΤΟ και συμφώνησε και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των χωρών-πλαίσιο για το Αφγανιστάν πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία προσκλήθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση και έπρεπε να μεταβούμε στις Βρυξέλλες επειδή η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε δια ζώσης» συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός.

«Σήμερα, φυσικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον κ. Δένδια στην Άγκυρα και όλα τα θέματα που ανέφερα, οι διαφωνίες, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, το Κυπριακό … σκοπεύουμε να συναντηθούμε σε ένα φιλικό περιβάλλον. Και είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν για αυτά τα θέματα. Οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου και ο διάλογος μεταξύ μας είναι επίσης πολύ σημαντικοί. Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια τρίτη χώρα για να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα και να βρούμε λύσεις. Μπορούμε να το λύσουμε μόνο μιλώντας μεταξύ μας. Εμείς, ειδικά ο Πρόεδρός μας Recep Tayyip Erdoğan, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε πάντα υπέρ του διαμοιρασμού, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και σε άλλα θέματα, και ότι είμαστε υπέρ της εξεύρεσης ενός ‘κοινού τόπου’. Το κάλεσμά μας για διάσκεψη επί της Αν. Μεσογείου, η πρότασή μας και η πρόταση του Προέδρου μας γίνονται για αυτόν τον σκοπό. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο ως δύο γείτονες με την Ελλάδα σε τακτική βάση την επόμενη περίοδο. Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, υπάρχουν πολλά ζητήματα στο Αιγαίο και πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά» σημείωσε ο Çavuşoğlu.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, για το αν υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί ή να επηρεαστεί η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, μετά τις επαφές υψηλού επιπέδου στην Τουρκία με την Λιβυκή ηγεσία, αλλά και την κινητικότητα μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, με την επίσκεψη Μητσοτάκη και την συνάντηση με τον Λίβυο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ο Çavuşoğlu, απάντησε ότι «μπορεί να κάνει συναντήσεις. Κάθε χώρα, δύο χώρες, τρεις χώρες μπορούν να διαπραγματευτούν πολυμερώς. Αυτή είναι η ουσία του καλέσματός μας για διάσκεψη επί της Ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, κατά την επίσκεψη στη Λιβύη και την τελευταία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ο Menfi τόνισε ότι είχαν τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες με την Τουρκία και ότι αυτές ήταν έγκυρες. Είναι επίσης μια κοινή δήλωση. Είναι προς το συμφέρον της Λιβύης και προς όφελος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο. Αυτή η συμφωνία μπορεί επίσης να τροποποιηθεί στο μέλλον. Διότι όταν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία μαζί μας, θα κερδίσει περισσότερη έκταση. Φυσικά, υπάρχει επίσης ο περιορισμός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επίσης μεταξύ της Μάλτας και της Λιβύης σε άλλα μέρη της Μεσογείου. Τις προάλλες συζητήσαμε επίσης εκτενώς τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή. Πρόκειται για αμφιλεγόμενα ζητήματα. Βέβαια, η Λιβύη μπορεί να συζητήσει αυτά τα θέματα με οποιονδήποτε, αλλά έχουμε επίσης μια συμφωνία που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας, η οποία είναι καταχωρημένη στον ΟΗΕ και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και έχει υπογραφεί με μια προσέγγιση αμοιβαίας ωφέλειας» προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κάποιο κίνδυνο μ αυτή την συμφωνία.

Ερωτώμενος για την ελληνοαμερικανική συνεργασία και το πως ερμηνεύονται η αμερικανική εξοπλιστική βοήθεια στην Ελλάδα, οι κοινές ασκήσεις και η εξάπλωση των αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια της, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι  «στην Τουρκία, οι ασκήσεις μπορούν να ερμηνευθούν λίγο διαφορετικά. Όλοι στον κόσμο, κάθε χώρα μπορεί να κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες. Η Αμερική πραγματοποιεί επίσης ασκήσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι ασκήσεις δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο. Φυσικά, ο σκοπός μιας ανακοινωθείσας άσκησης εναντίον άλλης χώρας ή ομάδας ως μπλοκ είναι διαφορετικός. Αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλές πολυμερείς ασκήσεις σε τριμερές επίπεδο, σε διμερές επίπεδο. Υπάρχουν ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Πριν από λίγους μήνες, η Ρωσία και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν χρειάζεται να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερο ενασχόλησης. Είναι ένα είδος συμβολικής συνεργασίας μεταξύ χωρών.

Αλλά οι εξοπλισμοί είναι κάτι άλλο. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει μια ισορροπημένη πολιτική τόσο στην Κύπρο όσο και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Στις συζητήσεις μας με τον κ. Blinken, τόσο στο τηλεφώνημα όσο και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, του είπαμε επίσης ότι αναμένουμε από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν αυτήν την ισορροπημένη θέση και πολιτική. Μερικές φορές υπάρχουν διαφορετικές δηλώσεις λόγω του ελληνικού λόμπι. Στην πράξη, οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν αυτήν την πολιτική ουδετερότητας./ibna