Ρουμανία: Πολιτική κρίση προκαλεί η απομάκρυνση του Υπουργού Υγείας

Ρουμανία: Πολιτική κρίση προκαλεί η απομάκρυνση του Υπουργού Υγείας

Κλυδωνισμούς προκαλεί η απομάκρυνση του Υπουργού Υγείας της κυβέρνησης συνασπισμού του Florin Citu, Vlad Voiculescu.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Dan Barna σε δηλώσεις του μετά την απομάκρυνση του Υπουργού Υγείας είχε αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Florin Citu δεν είχε πλέον τη στήριξη του USR PLUS και ότι η απόφαση να αποπέμψει τον Υπουργό Υγείας, Vlad Voiculescu, “ ρίχνει τον συνασπισμό σε μία μεγάλη κρίση». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο πρόεδρος της Συμμαχίας USR PLUS, Damian Ciolos.

Ο Dan Barna δήλωσε ότι η νυν κυβέρνηση «δουλεύει» και ότι η απόφαση πως θα προχωρήσει «περαιτέρω» θα ληφθεί σε μία συνάντηση του κυβερνητικού συνασπισμού, την οποία έχει ζητήσει το USR PLUS μετά την αποπομπή  του Υπουργού Υγείας, Vlad Voiculescu.  Σημειώνεται ότι ο Barna ζήτησε επείγουσα συνάντηση του κυβερνητικού συνασπισμού, για να συζητηθεί η απόσυρση της εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό Florin Citu.

«Αυτή η κυβέρνηση δουλεύει, αυτή η Κυβέρνηση υπάρχει, θα έχουμε μία συζήτηση στον συνασπισμό σήμερα να δούμε πως θα προχωρήσουμε μπροστά», όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση Citu υφίσταται ακόμα.

Επίσης, σε ερώτηση αν το USR PLUS σκέφτεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν το PNL δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Florin Citu, απάντησε «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη σοφία του USR PLUS, του PNL και του UDMR να βρουν λύσεις, ώστε η Ρουμανία να κινηθεί προς τα εμπρός.  Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη σοφία και στην ωριμότητα των μελών του συνασπισμού στη συνάντηση που θα έχουμε σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά. Το διακύβευμα είναι να κυβερνήσουμε τη Ρουμανία, κάτι το οποίο μας αφορά, και η απάντηση είναι πολύ απλή και μας την έδωσε ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί και συμφωνώ απόλυτα: Η Ρουμανία δεν στέκεται σε ένα πρόσωπο.  Συμφωνώ με αυτό 100%».

Τέλος, ο Dan Barna ανέφερε ότι συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis την Τετάρτη και ότι μένει να φανεί αν θα χρειαστεί η διαμεσολάβηση του επικεφαλής του κράτους.

O Πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban, ανακοίνωσε ότι οι φιλελεύθεροι στηρίζουν τον Florin Citu στη θέση του Πρωθυπουργού και ότι δεν υπάρχει λόγος για αίτημα αντικατάστασής του.

«Πρωθυπουργός είναι ο Florin Citu και το PNL στηρίζει τον Florin Citu. (….) H αλλαγή του πρωθυπουργού μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον συνασπισμό και για μας, το PNL, όταν πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τον Florin Citu για τη θέση του πρωθυπουργού, αναλύσαμε αυτήν την υποψηφιότητα, τον στηρίξαμε και συνεχίζουμε»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Ρουμανίας,  ο Πρόεδρος Klaus Iohannis υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο ορίζεται ως προσωρινό (interim) Υπουργό Υγείας τον Πρωθυπουργό Florin Citu./ibna