Για τον Μάιο αναβλήθηκε η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΣΕΥ της ΕΕ

Για τον Μάιο αναβλήθηκε η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΣΕΥ της ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια αναβλήθηκε ξανά, αυτή τη φορά για τον Μάιο.

Παρά την πίεση από σχεδόν τα μισά από τα κράτη μέλη της ΕΕ, και τη δέσμευση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου

Υπενθυμίζεται ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν επιστρέψει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, και τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά, δεν υπήρξαν, ως συνήθως συμπεράσματα, σχετικά με τη διεύρυνση και τις χώρες της περιοχής.

Αυτό οφείλεται στην επιμονή της Βουλγαρίας να συμπεριλάβει μια φράση που σχετίζεται με την «παρερμηνεία της ιστορίας» σε αυτά τα συμπεράσματα, η οποία ήταν απαράδεκτη για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας.

Στη συνέχεια, η Πράγα και η Μπρατισλάβα ανέφεραν ότι απαιτείται υπουργική συνάντηση για να συζητηθούν τέτοια θέματα.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενημέρωσε ότι στις 19 Απριλίου δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για μια συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, και το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι με φυσική παρουσία.

Η συζήτηση αναβλήθηκε καταρχήν για το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου./ibna