Βουλγαρία: Υπέβαλε την παραίτηση της Κυβέρνησης του ο Borissov, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 45ης Εθνοσυνέλευσης όπου μίλησε ο Radev

Βουλγαρία: Υπέβαλε την παραίτηση της Κυβέρνησης του ο Borissov, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 45ης Εθνοσυνέλευσης όπου μίλησε ο Radev

Σύμφωνα με το άρθρο 111, παρ. 2 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov υπέβαλε στην νεοεκλεγείσα 45η Εθνοσυνέλευση την παραίτηση του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού Borissov, με την οποία παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, υποβλήθηκε την Πέμπτη στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης μέσω των γραφείων των δύο θεσμικών οργάνων, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.

Σύμφωνα με το άρθρο 111, παρ. 3 του Συντάγματος, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Borissov θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της μέχρι την εκλογή νέου Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να υπάρξει συνέχεια στη διακυβέρνηση.

Από τη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με κοινοβουλευτικές ομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του 45ου κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev.

«Η επίτευξη κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρέπει να είναι μαθηματικό άθροισμα ψήφων. Ένας άναρχος συνασπισμός μπορεί μόνο να εμβαθύνει την κρίση. Γνωρίζετε το αξίωμα ότι όταν όλοι είναι στην εξουσία, οι άνθρωποι είναι σε αντίθεση. Χρειαζόμαστε σαφείς προτεραιότητες, σαφή όρια πιθανών συμβιβασμών και σαφή πολιτική ευθύνη, η οποία δεν θα κρύβεται πίσω από τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Radev. «Ανεξάρτητα από την πορεία των διαβουλεύσεων και των εντολών, η Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου», προέτρεψε ο Radev. «Εάν η Εθνοσυνέλευση δεν σχηματίσει κυβέρνηση, θα διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Radev.

«Εναπόκειται σε εσάς η Εθνοσυνέλευση να εργαστεί επαγγελματικά και με ειλικρίνεια, σημείωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος απευθυνόμενος στους βουλευτές. «Κληρονομήσατε ένα θεσμό σε βαθιά κρίση. Η προηγούμενη Εθνοσυνέλευση παραιτήθηκε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Χρησιμοποιήθηκαν διαδικαστικές τεχνικές για την αποφυγή δημόσιας συζήτησης. Υπήρχε μια πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας, που υποβλήθηκε από μια ομάδα βουλευτών για να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι βασικοί νόμοι τροποποιήθηκαν από κανονισμούς στα μουλωχτά. Ο νομικός μηδενισμός της 44ης Εθνοσυνέλευσης έφτασε στο απόγειό του όταν η πλειοψηφία αποφάσισε να κερδίσει χρόνο με το πρόσχημα ενός νέου συντάγματος», δήλωσε ο Radev.

«Ευχαριστώ όσους από εσάς σταματήσατε αυτήν την πολιτική και νομική παράνοια. Συχνά έθεσα βέτο, αλλά τα επιχειρήματά μου σπάνια είχαν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι καιρός να αποδεχτούμε ότι το προεδρικό βέτο δεν είναι πολεμική πράξη με την Εθνοσυνέλευση, αλλά μέσο βελτίωσης των νόμων. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια ιστορική κατάρρευση της εμπιστοσύνης του πιο σημαντικού θεσμού της δημοκρατίας – της Εθνικής Συνέλευσης. Είναι η αποστολή σας να αναζωογονήσετε τον κοινοβουλευτισμό. Το πρώτο τεστ της επιτυχίας σας θα είναι η αποκατάσταση του πραγματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία. Κανείς δεν μπορεί να σας αλλάξει, να σας πουλήσει ή να σας ενοικιάσει ή να πνίξει τη φωνή σας. Έχετε την ελεύθερη βούληση και την εμπιστοσύνη χιλιάδων ψηφοφόρων και δεν μπορείτε να είστε σκλάβοι σε οποιονδήποτε πολιτικό ηγέτη», είπε ο Radev. Η 45η Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει σε δύσκολους καιρούς, είναι μια έκφραση των μηνιαίων διαμαρτυριών και της κοινής βούλησης για αλλαγή. Κάποιοι από εσάς προβλέπουν μια σύντομη ζωή στην 45η Εθνική Συνέλευση» πρόσθεσε ο Radev.

«Ο χρόνος θα δείξει πώς θα είναι αυτό το κοινοβούλιο και εξαρτάται από εσάς, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα διαρκέσει, υπάρχουν υπεύθυνες και επείγουσες αποφάσεις ενώπιον του κοινοβουλίου. Ο πρώτος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, η κρίση με το COVID-19, οι πτωχεύσεις, η φτώχεια, η επείγουσα ενημέρωση του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Radev.

Ο πιο σημαντικός άμεσος στόχος είναι η ενίσχυση του κράτους, η διάλυση του κυβερνητικού μοντέλου που απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους, η εξουδετέρωση των παρασκηνίων. Χωρίς την επίτευξη αυτού του στόχου, τυχόν νέες διαμορφώσεις διαχείρισης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, και η Βουλγαρία θα αγγιστρωθεί στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά την ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο Radev. Ήρθε η ώρα για το κοινοβούλιο να αναλάβει περισσότερο έλεγχο στις δαπάνες χρημάτων από την εκτελεστική εξουσία», τόνισε. «Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αδύνατη χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης με διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων. Αυτή πρέπει να είναι από τις κύριες προτεραιότητες αυτής της Εθνικής Συνέλευσης. Η παλιά εθνική συνέλευση απομόνωσε τους δημοσιογράφους, ελπίζω ότι θα διορθώσετε αυτό το λάθος», πρόσθεσε ο Radev./ibna