Αλβανία: Την υποστήριξη στην απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, εξέφρασαν Xhaçka και Peleshi

Αλβανία: Την υποστήριξη στην απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, εξέφρασαν Xhaçka και Peleshi

Η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Olta Xhaçka και ο Υπουργός Άμυνας, Niko Peleshi συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της έκτακτης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών , η οποία επικεντρώθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη συνέχιση της αποστολής υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Xhaçka επαίνεσε την απόφαση της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, να μην αποσυρθεί μονομερώς από το Αφγανιστάν, αλλά να το πράξει σε πλήρη διαβούλευση με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Η Αλβανία υποστηρίζει πλήρως την απόφαση που προτείνουν οι Αμερικανοί φίλοι και είναι έτοιμη να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το ΝΑΤΟ. Σε αυτόν τον γεμάτο απειλές κόσμο, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι και πιστεύω ότι από αυτή τη στιγμή, η Συμμαχία θα αναδυθεί ισχυρότερη και πιο ενωμένη, με περισσότερους στόχους, ενέργεια και ιδέες, για να εγγυηθεί τη συλλογική μας ασφάλεια.», είπε η Xhaçka.

Η επικεφαλής της Αλβανικής διπλωματίας Xhaçka και ο υπουργός Peleshi αξιολόγησαν ότι αυτή η πολιτική διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Αφγανιστάν θα παράγει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, η οποία θα φέρει μόνιμη ειρήνη και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον λαό του Αφγανιστάν.

Ο Peleshi, εν τω μεταξύ, με την ανακοίνωση της απόφασης που ελήφθη, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την αδιάλειπτη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της Αλβανίας από το 2002 στις κοινές προσπάθειες στο Αφγανιστάν.

«Υπερήφανοι για τη συμβολή και τις θυσίες των Ένοπλων Δυνάμεων. Σήμερα είναι η μέρα να θυμηθούμε τον μάρτυρα της πατρίδας, τον λοχαγό Feti Vogli», τόνισε ο Peleshi./ibna