Σλοβενία: Συνάντηση Pahor με τον Ιταλό Πρόεδρο Sergio Matarella στη Ρώμη

Σλοβενία: Συνάντηση Pahor με τον Ιταλό Πρόεδρο Sergio Matarella στη Ρώμη

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor πραγματοποίησε σήμερα επίσημη στη Ρώμη. Η συνάντηση των Προέδρων Pahor και Mattarella αποτελεί συνέχεια του τακτικού διαλόγου που διατηρούν οι πρόεδροι των δύο γειτονικών και φιλικών χωρών, ακόμη και εν μέσω της επιδημίας. Ο Πρόεδρος Pahor ήταν ο πρώτος καλεσμένος του Προέδρου Mattarella φέτος.

Σε κοινή δήλωση, οι Πρόεδροι Pahor και Mattarella ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να επισκεφθούν τη Nova Gorica και τη Gorizia μαζί το φθινόπωρο, οι οποίες ως «δύο Gorizia και μία πόλη» αφηγούνται μια υπέροχη, χωρίς σύνορα ιστορία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2025, η οποία εκτείνεται πολύ πέρα ​​από περιφερειακά πλαίσια, ενσαρκώνει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και πρέπει να θεωρείται πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας.

Σε δήλωση προς τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Pahor χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη: «Λάβαμε αποφάσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας,» δήλωσε ο Πρόεδρος Pahor. Ο ίδιος και ο Πρόεδρος Mattarella ζήτησαν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία επιστροφής του ναού Narodni στην εθνική κοινότητα της Σλοβενίας, κατά προτίμηση έως τα τέλη Ιουλίου, ένα χρόνο μετά την επίτευξη της συμφωνίας στις 13 Ιουλίου 2020 για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον εμπρησμό του ναού Narodni από Ιταλούς φασίστες. Οι δύο πρόεδροι εξέτασαν επίσης το ζήτημα της πολιτικής εκπροσώπησης της σλοβενικής εθνικής κοινότητας στο ιταλικό κοινοβούλιο, μετά από απόφαση να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Pahor, ο Πρόεδρος Mattarella εξέφρασε την προθυμία του να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι της Σλοβενίας να παραμείνουν στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Οι πρόεδροι Pahor και Mattarella συζήτησαν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αντί να εμβαθύνονται.

Χθες, ο Pahor επισκέφθηκε την Ιταλική Εταιρεία Διεθνών Οργανισμών (SIOI) και συναντήθηκε με τον Franco Frattini, πρόεδρο της κοινωνίας, πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ιταλό υπουργό Εξωτερικών. Συζήτησαν τρέχοντα θέματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, εστιάζοντας στις εξελίξεις στη Μεσόγειο, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξωτερικούς εταίρους. Αντάλλαξαν εντυπώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. /ibna