Β-Ε: Διαδικτυακά μαθήματα από το ΔOM σε συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του COVID-19

Β-Ε: Διαδικτυακά μαθήματα από το ΔOM σε συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του COVID-19

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM) διοργάνωσε ένα ηλεκτρονικό μάθημα με στόχο να βοηθήσει τους εργαζόμενους στη συνοριοφυλακή να εκτελέσουν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους υπό τις δύσκολες συνθήκες του COVID-19.

Ο ΔΟΜ τονίζει ότι η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει δραστικά πολλές πτυχές της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης κινητικότητας, των εμπορικών προτύπων και της διαχείρισης των συνόρων. Παρά τους περιορισμούς, οι συνοριοφύλακες συνεχίζουν το έργο τους, επεξεργάζονται αιτήματα ταξιδιωτών και εντοπίζουν και βοηθούν μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα παράνομα.

«Καθώς περισσότερες χώρες σκέφτονται να καταργήσουν τους περιορισμούς και να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα, τα νέα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο των εργαζομένων στα σύνορα όσο και των μεταναστών, και επιτρέπουν την ασφαλή και τακτική διασυνοριακή κυκλοφορία. Αυτό εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μόλις ξεκίνησε ένα διαδικτυακό μάθημα για τον COVID-19 στα Σημεία Εισόδου. Το μάθημα πέντε ενοτήτων έχει σχεδιαστεί για υπαλλήλους που έρχονται σε άμεση επαφή με άτομα που βρίσκονται εν κινήσει,» δήλωσε ο ΔOM.

Με βάση τις τελευταίες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι στόχοι του μαθήματος περιλαμβάνουν την εξοικείωση των υπαλλήλων με το ιστορικό, τα κύρια συμπτώματα, τη μετάδοση και τις μεθόδους πρόληψης του COVID-19. Το μάθημα αναμένεται επίσης να αυξήσει την κατανόησή τους γύρω από το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει την αντιμετώπιση του COVID-19 στα σημεία εισόδου, καθώς και γύρω από βασικά βήματα για τον εντοπισμό και τη διαχείριση νοσούντων ταξιδιωτών. Τέλος, θα παρουσιάσει τα βασικά της παροχής πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, και θα τονίσει τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών στο πλαίσιο του COVID-19.

«Αυτό το πρωτοποριακό νέο μάθημα είναι όσο έγκαιρο όσο και παγκοσμίως επίκαιρο,» δήλωσε ο Renate Held, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου του ΔΟΜ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της διασυνοριακής κινητικότητας, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του COVID-19 και προστατεύοντας τα δικαιώματα των μεταναστών. Βασίζεται στη μακρόχρονη εμπειρία του ΔΟΜ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων μετανάστευσης και ασφάλειας της υγείας στα σύνορα, και παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια στα κράτη μέλη μας.»

Η Hilde Hardeman, Διευθύντρια και Επικεφαλής Υπηρεσίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι το μάθημα θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία της υγείας των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των συνοριοφυλάκων. «Αυτό αφορά την προστασία της υγείας και μάλιστα την αξιοπρέπεια όλων των ενδιαφερομένων. Η τήρηση των διεθνών υγειονομικών κανονισμών για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης είναι και θα παραμείνει κλειδί ως προς αυτό σήμερα και οποιαδήποτε μέρα, ακόμη και όταν αφήνουμε την τρέχουσα πανδημία πίσω μας,» προσέθεσε.

Το διαδικτυακό μάθημα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της ΕΕ μέσω του έργου «Αντιμετώπιση των προκλήσεων του COVID-19 στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων στα Δυτικά Βαλκάνια».

Το έργο, μια συνεργασία του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που εγείρει η πανδημία COVID-19 στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης. /ibna