Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει το Μαυροβούνιο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει το Μαυροβούνιο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τρίτη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία προσχώρησης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

«Οι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επαίνεσαν την πρόοδο του Μαυροβουνίου στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κάλεσαν τις αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως σχετικά με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς,» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Τονίστηκε ότι στην έκθεση της Επιτροπής για τις εκθέσεις της Επιτροπής 2019-2020 για το Μαυροβούνιο που εγκρίθηκε την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για το τεταμένο πολιτικό κλίμα στη χώρα. Υπογραμμίζουν ότι ένας ανοιχτός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών και κοινωνικών ενδιαφερομένων είναι θεμελιώδης για την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. Τα μέλη ανησυχούν επίσης για το ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα των μέσων ενημέρωσης, ιδίως για τον αυξανόμενο όγκο παραπληροφόρησης. Ζητούν ευρωπαϊκή συνεργασία με το Μαυροβούνιο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των απειλών στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών. Το Μαυροβούνιο είναι όλο και πιο ευάλωτο καθώς αυξάνεται το δημόσιο χρέος του, ιδίως προς την Κίνα, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση υπογράμμισε πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης που δείχνουν έναν αυξανόμενο αριθμό πολιτών του Μαυροβουνίου (76,6%) να υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δημόσιας στήριξης για την ΕΕ στην περιοχή, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Στον τομέα των διμερών σχέσεων με τη Σερβία, τονίστηκε ότι αυτές χαρακτηρίζονται από εντάσεις, με τους ευρωβουλευτές να επιμένουν ότι όλες οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και αντιπαραθέσεις, αποφεύγοντας κάθε μορφή ξένης παρέμβασης σε εσωτερικά ζητήματα.

Η πανδημία του COVID-19 είχε αντίκτυπο στην οικονομία του Μαυροβουνίου, με το ΑΕΠ του να μειώνεται κατά 14,3% το 2020. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές καλούν τις αρχές να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τη βοήθεια της ΕΕ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης. Απευθύνουν επίσης έκκληση στην ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βοηθώντας τις να λάβουν εμβόλια COVID-19.

Ο εισηγητής Tonino Picula είπε ότι με την έκθεση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξή του στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου. «Ενθαρρύνουμε επίσης τη χώρα – ως πρωτοπόρο στη διαδικασία προσχώρησης, να συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου. Η υψηλή και αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τα ενδιαφερόμενα μέρη του Μαυροβουνίου να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου,» δήλωσε ο Picula.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 58 ψήφους υπέρ, 4 ψήφους κατά και 9 αποχές. Η ψηφοφορία διεξήχθη την Τρίτη, και τα αποτελέσματα να ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. /ibna